A népmese napját tartották a harkányi iskolában

Helyi - szerző: HH

A népmese napja alkalmából tartottak a Kitaibel Pál Általános Iskola diákjai előadást társaiknak. A színjátszó csoport pénteken a hazudós pletykás asszony történetét adta elő valamennyi évfolyam számára az iskola könyvtárában.

 

 

Benedek Elek 1859. szeptember 30-án született. A Magyar Olvasástársaság 2005-ben fordult közleményével mindazokhoz, akik számára fontos a népmese fennmaradása és a bennük rejlő bölcsesség, tanulság továbbhordozása, hogy ezt a napot tartsák a népmese napjaként. A kezdeményezéshez akkor és azóta is több ezer könyvtáros, pedagógus és óvónő csatlakozott.

 

A harkányi diákok által előadott rövid történet középpontjában egy pletykás asszony áll, aki a faluban terjedő pletykát színezi ki. Férje – aki egyik reggel azt állítja, hogy tojást tojt – azt akarja egy fogadás mellett bebizonyítani, hogy a falu többi asszonya legalább akkora fecsegő, mint az övé. Miután egyik reggel azt mondja, tojt egy tojást, a kocsmába estére visszatérő, de immáron száz tojásról, sőt, kikeltetett csibékről szóló pletyka nyomán sikerül is.