Megszüntetnék a kórházak fizetős szolgáltatásait

Belföldi hírek - szerző: HH

Megszüntetné a költségtérítéses szolgáltatásokat a kórházakban az Emberi Erőforrások Minisztériuma – írja a Népszava egy jogszabály-tervezetre hivatkozva.

 

A hamarosan parlament elé kerülő tervezet egyik pontja úgy szól a lap szerint, hogy a közfinanszírozott kapacitások igénybevételével nem nyújtható nem közfinanszírozott ellátás. Ezek szerint az állami kórházakban elérhető összes fizetős szolgáltatást meg kellene szüntetni.

 

Ez érintheti olyan szolgáltatásokat is, mint például az egyágyas vagy komfortos szoba fizetős igénybevételét, vagy az egyes intézmények magánpraxisra kibérelt helyiségeit is. Kásler Miklós humánminiszter a Magyar Hírlapnak úgy fogalmazott, hogy a kormány álláspontja világos: az egészségügy nem üzlet. Mi ellenezzük a fizetős egészségügyi ellátás beemelését a közegészségügybe. Mi nem többszintű, hanem egységes állami ellátási rendszerben gondolkodunk, ahol a közegészségügy keretein belül mindenki számára biztosított minden típusú ellátás díjmentesen. Ezért a kormány nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja az ingyenesen elérhető ellátások körét. A fizetős szolgáltatásoknak pedig a magánkórházakban van a helye.