Kövér Pécsen: közös kötelesség a jószomszédi kapcsolatok ápolása

Baranya - szerző: HH

A magyar-horvát kapcsolatok azt bizonyítják, hogy lehetséges erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más országokkal, nemzetekkel az Európai Unióban – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó pécsi állomásán.

 

 Páva Zsolt, Kövér László, Jandrokovic Gordan, Madaras Zoltán – fotó: Sóki Tamás, MTI

 

Kövér László a Pécsi Horvát Színházban újságíróknak hangsúlyozta: Horvátország Magyarország számára mindenekelőtt jó szomszéd, fontos gazdasági és turisztikai partner, illetve fontos partner az EU-ban a közös érdekérvényesítési törekvések számára. Mindkét ország olyan nemzetiségi és kisebbségi politikát szeretne kialakítani, ami példa lehet a közösség többi tagállama számára is. Ez az EU jövője szempontjából is lényeges kérdés, ugyanis az ellenkező állításokkal szemben azt bizonyítja, lehet erős nemzeti önazonosság alapján is korrekt, méltányos együttműködést kialakítani más – hasonlóan erős alapokra épülő – országokkal, nemzetekkel – fogalmazott.

 

A nap során a házelnök Eszéken Gordan Jandrokovic horvát parlamenti elnökkel letette a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának alapkövét.