Újra lehet pályázni elektromos autó vásárlására

Belföldi hírek - szerző: HH

Újra lehet pályázni az elektromos autók vásárlásának támogatására, a programban 3 milliárd forintos keretet áll rendelkezésre hazai költségvetési forrásból – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára.

 

Weingartner Balázs elmondta, hogy a korábbi 2 milliárd forint keretet a kormány 300 millió forinttal megemelte, ehhez jön a most megnyíló 3 milliárd forintos keret. A magánszemélyek, gazdasági társaságok és önkormányzatok október 29-től adhatják be a pályázatot a vissza nem térítendő támogatásra a www.e-mobi.hu oldalon.

 

A kormány 2016 októberben hirdette meg először az elektromos autók vásárlására a támogatást, az elmúlt két évben 1200 pályázatot nyújtottak be 1600 tisztán elektromos hajtású jármű vásárlásának a támogatására. 2018 szeptember 30-áig 1,129 milliárd forint támogatást fizettek ki 781 autóra.

 

A most megnyíló pályázatban is a bruttó vételár 21 százalékára, maximum 1,5 millió forint támogatást lehet kérni, változás a korábbi kiíráshoz képest, hogy a 15 millió forint maximális bruttó vételárat 20 millió forintra emelték. A jövőben is a kereskedővel számolják el a támogatást, aki a korábbi gyakorlattal szemben előleget is kérhet.