Kötelező lesz csatlakozni a turisztikai adatbázishoz

Belföldi hírek - szerző: HH

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) számára 2019-től foglalnák törvénybe azt az adatbázist, melyhez a nyolc szobánál és 16 férőhelynél többet kínáló szálláshelyeknek kötelező regisztrálni és igénybe venni. Emellett a többi szállásadónak is lehetősége lenne rá.

 

A Semjén Zsolt és Rogán Antal által benyújtott törvénymódosítás szerint 2019. januárjától indulhat a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) tesztüzeme néhány önkéntes részvételével. A rendszerhez júliustól lenne kötelező minden kereskedelmi szálláshelynek csatlakoznia, ahol legalább 8 szoba és 16 férőhely van. A soha korábban rendelkezésre álló valós fogyasztási adatok fogják lehetővé tenni, hogy a régió más országainak eredményeivel könnyen összevethető statisztikák szülessenek – áll az indoklásban.

 

A Sagecom által 1.9 milliárdért készíttetett szoftvert az MTÜ adja majd az adat is az övé lesz: a jövőben a szálláshelyek által kötelezően használandó digitális alkalmazásokon keresztül rendeződnének a szálláshely-szolgáltatás során keletkezett aggregált és deperszonalizált statisztikai adatok a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ felé – írják.

 

A rendszerbe a vendég nevét, születési idejét és úti okmányának számát kell rögzíteni, amit a központi szervereken tárolnak majd. Az adatokhoz az önkormányzatok számára is segítséget jelent majd az idegenforgalmi adó ellenőrzése terén, de a NAV, a KSH, a rendőrség és az idegenrendészeti hatóságok is hozzáférhetnek a legalább ötvenezer szolgáltató adatához.