Mindenkinek meg kell élnie a Harkány kínálta lehetőségekből

Mindenkinek meg kell élnie a Harkány kínálta lehetőségekből

Helyi - szerző: Kacsúr Tamás

Véget ért a nyár, eljutottunk az átmeneti időszak sűrűjébe, nyakunkon az ősz. Mi a helyzet Harkányban, mi történt az elmúlt időszakban, mit vár Imri Sándor harkányi polgármester a közeljövőtől?

– Azt gondolom, Harkány jó helyzetben van, megteremtette annak a lehetőségét, hogy talpon maradhasson, biztonságosan eltartsa intézményeinek alkalmazottait egy jelentős létszámleépítés, illetve racionalizáció után – kezdi a választ a harkányi polgármester. – Most tényleg olyan létszáma van ennek a kisvárosnak, amilyennek egy hasonló kistelepülésen lennie kell: 300 helyett 200 fő. Készülünk az iskola átadására, ami elég érzékenyen érint bennünket, hiszen a harkányi iskola egy kiváló iskola, és hát én is oda jártam… Nagyon a szívünkhöz nőtt, és nagy szívfájdalmam lenne, ha semmiféle beleszólásunk nem lenne továbbiakban az oktatás ügymenetébe.

 Azért marad némi jelenlét: a krétát például továbbra is az önkormányzatnak kell megvennie.

– Igen, a krétát nekünk kellene venni, a fűtést nekünk kell fizetni, ilyen értelemben valamiféle kötelezettség marad a nyakunkon. A 3000 lakos feletti települések csak akkor adhatják át az iskoláikat, ha igazolt módon nem tudják fenntartani. Ha pedig mégis fenn tudják tartani, mert megvan rá a pénzük, akkor azt tudomásul kell vennie az államnak. Így aztán, a jövő zenéje, hogy megtartjuk, vagy sem. Most az a kérdés, ha megtartjuk, akkor honnan kapunk hozzá költség-kiegészítést. A másik nagy kérdés az, miként fogjuk a fürdőt megmenteni. ’Hogy az önkormányzat talpra állt, ez még nem jelenti azt, hogy a város is talpra állt. Az igazi fellendülést az idelátogató fürdővendégek létszámának növekedése jelentené, nem pedig a kozmetikázott gazdasági mutatók.

 Mi lesz a kórházzal, ki lesz a főnök, mi lesz a fürdővel, lesz e változás a menedzsmentben, mi a helyzet a testület és a polgármester viszonyával, a kormánypárt és Harkány viszonyával? Lehet öntől ilyeneket kérdezni?

– Mindent lehet, csak nem biztos, hogy van értelme. Az, hogy a kórházban ki lesz az igazgató, egyáltalán nem a város kompetenciája, viszont a kórház – mivel a város egyik legnagyobb intézménye, legnagyobb foglalkoztatója – az egyik legfontosabb intézmény. Látom én is, hogy az elmúlt évben a kórház nagyon szépen fejlődött, az ellátás színvonalas, gyönyörű környezetben. Ehhez a mostani vezetés nyilván hozzátette azt a fajta szellemi tevékenységét, tudását, ami eredményezi a látható sikert. Ez vitathatatlan. Na most az, hogy a kórház fenntartói hogy fognak dönteni, abba én egyáltalán nem látok bele, tehát erről nem tudok nyilatkozni. Mindenesetre, az irány, amit az elmúlt években a kórház produkált, véleményem szerint jó irány. Hogy ez folytatódik-e, vagy a tulajdonosoknak más elképzelési vannak – fogalmam sincs.

 Mi a helyzet a fürdővel?

– Sok mindenben nem egyezett a testülettel a véleményünk. Én azt gondolom, hogy a gazdasági életben vezérigazgatót nem szoktak pályáztatni. A rátermett szakembert el kell csábítani, vagy fejvadász cég által kell becserkészni – semmi esetre se pályázat útján. Azt hiszem, hogy fölülről kellene a változásokat generálni, és nem csip-csup dolgokkal elfecsérelni az energiát. Sok vitám volt a testülettel. Annak ellenére, hogy soha semmiféle előítélettel nem viseltettem senki iránt, így aztán mindenkinek szerettem volna esélyt adni. Igaz, nálam csak a produktum, a teljesítmény számít. A képviselőgárda viszont már jól összeszokott és kész tények elé szerettek volna állítani, én pedig makacs ember vagyok. Ha valamiről meg vagyok győződve, azt igyekszem másokkal is elfogadtatni.

 Magyarul: egyfajta „bábszerepet” szántak önnek?

– Mennyire volt ez eltervezve, nem tudom. Aki viszont így gondolta, az tévedett, és ebből lettek összetűzéseim.

 Valóban 2015-ig nem pályázhat Harkány?

– Ez így azért nem igaz, bár a Zsigmondy sétány pályázatát, sajnos elveszítettük. Az viszont vitathatatlan, hogy az önkormányzat megoldott egy olyan csődhelyzetet, ami az országban egyedülálló volt. Azt hiszem, erre méltán lehetek büszke. Sajnálatos módon a fürdőhöz nem sok energiám maradt. Az én aktív ráhatásom nélkül vitte egy bizonyos képviselőcsapat, szavazatukkal akadályozták meg az én elképzelésemet, avagy az én megkérdezésem nélkül történtek az események.

 Azért ez is egyedülálló Magyarországon.

– Így van. Pedig ugyanaz a vezérigazgató azonos szürkeállománnyal – ha a polgármester bizalmát bírja –, sokkal nagyobb teljesítményre képes. Úgy fest, én egyfajta kötött mandátummal rendelkező tulajdonosi képviselő vagyok.

 Van valami jele annak, hogy ez a lehetetlen patthelyzet feloldódik?

– Látok rá esélyt. Tekintsük ezt a két évet az összecsiszolódás időszakának, és ha hibás döntéseket hoztunk, akkor azokból le kell vonnunk a tanulságokat.

 Azt hallottam, hogy a város ügyeibe köztiszteletben álló harkányiakat próbál bevonni, olyanokat, akik a közéletben eddig nem vettek részt. Mit vár ettől a nyitástól??

– Megdöbbentett 2010-ben a szörnyű mértékű szekértáborosdi, a mérhetetlen szembenállás egy csoporton belül. Egy kis város nem húzhat ennyire szét! Túl kicsi város ahhoz, hogy a tehetséges embereket szanaszét engedjük, mert ezeknek az embereknek minél inkább van rálátása a város ügyeire, annál nagyobb konszenzus alakítható ki a város működtetését illetően. És ha sok okos ember mind több jó dologban ért egyet, akkor felfelé indul a szekér. Pillanatnyilag azt látom, hogy a szekér tengelyig süllyedt a kátyúba, és azonos oldalon állva egyikünk húzza, másikunk tolja. Nem hinném, hogy ki kellene rekeszteni az emberek véleményét, nem csak hat képviselőből áll Harkány. És mindenkinek meg kell élni a város kínálta lehetőségekből…

2012. 09. 07. sikloshirado.hu