Határt szabtak a percdíjaknak és szabad utat biztosítanak az 5G-nek

Nagyvilág - szerző: HH

Az Európai Parlament (EP) jóváhagyta az unión belüli hívások árának korlátozását, és az új jogszabályban rendelkezett a szupergyors 5G hálózatok kiépítéséről és a vészhelyzeti figyelmeztetőrendszer létrehozásáról is.

 

A belföldi díjas barangolást biztosító 2017-es döntéssel már korábban megszűntek a roaming-díjak a külföldről belföldre irányuló hívások esetén. Most az új jogszabály a belföldről külföldre irányuló hívások díját maximálja 2019. május 15-től 19 eurócentben – mintegy 65 forint -, a szöveges üzenetek pedig legfeljebb 6 centbe, körülbelül 19 forintba kerülhetnek majd.

 

A szabályozás értelmében a tagállamoknak elő kell segíteniük az 5G hálózatok kiépítését, amelyet a megfelelő rádiófrekvencia rendelkezésre bocsátásával tehetnek meg 2020-ig. Cél, hogy az EU 5G tervével összhangban 2020-ra minden tagállamban legyen legalább egy nagyobb város, ahol már működik a kornak megfelelő szupergyors hálózat.

 

A tagállamokban továbbá kötelező lesz bevezetni az úgynevezett fordított 112-es kommunikációs rendszert, amely vészhelyzet vagy katasztrófa esetén SMS-ben vagy mobil alkalmazások révén értesíti a térségben tartózkodó lakosokat. A tagállamoknak az irányelv hatályba lépésétől 42 hónap áll rendelkezésre, hogy felállítsák a rendszert.