Brexit: aláírták, de szinte semmi sem változik

Gazdaság - szerző: HH

Aláírták a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló dokumentumokat, valamint az állam jövőbeli kapcsolatait szabályozó szerződéseket Brüsszelben.

 

Megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről – mondta  Theresa May brit miniszterelnök, kizárva az újratárgyalás lehetőségét.

 

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió által jóváhagyott megállapodás az EU és Nagy-Britannia közötti rendezett elválás alapja, egy diplomáciai mestermű.

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felkérte az EU főbb intézményeit – az Európai Bizottságot, az Európai Unió Tanácsát és az Európai Parlamentet -, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a britek jövő év március 29-i távozását követő napon hatályba léphessen a most aláírt megállapodás.

 

Az egyesség értelmében Nagy-Britanniában maradhatnak azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének jövő márciusra várható dátuma után előirányzott, várhatóan 2020 decemberének végéig tartó átmeneti időszak lejártáig már öt évet eltöltöttek az országban. Emellett lehetővé tették Londonnak a vámuniós viszonyrendszer fenntartását az EU-val.