Beperlik Oroszországot a maláj gép nyomozásának hátráltatása miatt

Nagyvilág - szerző: HH/MTI

A négy évvel ezelőtt Kelet-Ukrajna felett lelőtt maláj utasszállító, az MH17 áldozatainak családjai beperelte Oroszországot, mert az nem működik együtt a katasztrófa okainak kivizsgálásában.

 

A hozzátartozók ügyvédje szerint az elmúlt évek folyamán Oroszország nem nyújtott elegendő információt a nemzetközi nyomozócsoport munkájához, továbbra is akadályozza a vizsgálatokat, mindezzel pedig alapvető jogokat sért.

 

A hónap elején az MH17-es lajstromszámú repülőgép utasainak 30 hozzátartozója arra szólította fel Donald Trump amerikai elnököt, hogy követeljen választ Vlagyimir Putyin orosz elnöktől a tragédiával kapcsolatos nyitott kérdésekre. Az amerikai elnök Párizsban az első világháborút lezáró tűzszünet 1918. november 11-i aláírásának 100. évfordulója alkalmából találkozott Putyinnal, akivel a hónap végén a G20-ak argentínai csúcstalálkozóján ismét lesz lehetősége megemlíteni az incidenst.

 

2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett orosz katonai egység rakétája találta el a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépét. A pilótafülke mellett felrobbant rakéta szilánkjainak ezrei fúrták át a Boeing testét, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A gépen utazó mind a 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár.

 

A holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű nemzetközi nyomozócsoport májusban közölte, hogy a Buk-Telar rakéta megállapításuk szerint az oroszországi Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi dandártól származik. Mint elmondták, a repülőgépet megsemmisítő rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után vissza is vitték a kilövőállást. Oroszország tagadja, hogy köze lett volna a gép lelövéséhez.