Jelentősen drágulhat a papír, ezt már megérzi a nyomtatott sajtó is

Gazdaság - szerző: HH

Az idei 5-7 százalékos emelés után két hullámban is jelentősen emelkedhet a nyomdaipari termékek ára, történelmi csúcsokat érve el a 8 évvel korábbi állapotot is megdöntve. A papír drágulását az ugyanekkora mértékben csökkenő kereslettel indokolták.

 

A nejlonzacskók kiváltására használt papír miatt emelkedni kezdett ugyan a kereslet, ám a munkaerőhiány és a kötelezően emelendő bérek miatt további drágulásra lehet számítani. A Népszava szerint idén egy második, 5-7 százalékos hullám után legalább ugyanekkora áremelés várható 2019-ben is. Ezt pedig a sajtó is megérzi: a napi- és havilapok jellemzően skandináv importból származó alapjáig legyűrűzik majd az ágazati drágulás, és ez várhatóan a termék árán is meglátszik majd.

 

A lap emlékeztet: a papírgyártás számára elsősorban fenyőt ültetnek, amelyet 10-12 éven keresztül gondoznak, majd kivágnak, és helyettük újakat ültetnek. A mostani áremelési hullám egyik oka az is, hogy az utóbbi években csökkent a csapadék, amit a faállomány is megsínylett, ami késlelteti azt, hogy a papírgyártás céljaira is felhasználják, vagyis csak 1-2 év múlva lesz vágásérett a fenyő. A nyomdaipari ágazat a GDP 3-5 százalékát termeli meg, jelenleg 9-10.000 embernek ad munkát, és akár további 3-4 ezer fős létszámhiánnyal küzdenek.