Adókártyával váltható ki a horgászigazolvány is

Életmód - szerző: HH

Jövőre bővül az adóigazolvánnyal intézendő ügyek köre, például már a horgászkártya kiváltásához is szükség van rá. A munkavállalással, ingatlan- vagy gépjármű-adásvétellel kapcsolatos ügyintézés már most sem lehetséges adókártya nélkül a kormányablakban, az ügyvédnél vagy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain.

 

A számos, kizárólag adókártyával intézhető ügy mellett idén a horgászoknak is érdemes lesz ellenőrizni, hogy megvan-e az igazolványuk, amire szükségük van a jövő évi horgászkártya kiváltásához. A NAV az igényléstől számított 15 napon belül elkészíti és postázza az adókártyát, de szükség esetén az adóazonosító jelről igazolást állít ki, ami helyettesíti az adókártyát mindaddig, amíg azt meg nem kapja az igénylő.

 

Ma Magyarországon a hivatalos ügyek többsége csak adókártyával intézhető. Ha első igazolványról van szó, vagy adatváltozás miatt kérik a cserét – esetleg ellopták – a NAV ingyenesen állítja ki az adóigazolványt. Háromezer forintba kerül a pótlás, ha az igazolvány elveszett, megrongálódott vagy megsemmisült. A talált vagy megrongálódott adókártyát el kell juttatni a NAV-hoz.