Magyar kézbe magyar fegyver – ilyet kapnak a rendőrök

Belföldi hírek - szerző: HH

Új, Magyarországon összeszerelt cseh fegyverekkel szerelik fel a magyar fegyveres szerveket, köztük a rendőrséget is. Hamarosan gépsorok is érkeznek, de mindemellett a jövőben a lőszer- és lőporgyártás elindítását is tervezik.

 

Egy eredeti gyártmányú CZ P-07 típusú pisztoly.

 

A cseh licensz alapján készült P-07 és P-09 típusú pisztolyok, BREN 2 típusú gépkarabélyok és SCORPION EVO 3 típusú géppisztolyok első darabjait ünnepélyes keretek között adták át a budapesti Petőfi laktanyában, elsőként a katonai rendészeknek. A fegyvereket a következő időszakban osztják ki valamennyi katonai alakulatnak, rendőröknek és egyéb fegyveres szerveknek.

 

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az összeszerelésre mutatva úgy vélte, a most elkészült több mint tízezer fegyver már a magyar hadiipar terméke. A miniszter jelezte, hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes gyártást Magyarországon végzik majd.

 

A rendőrség manapság használt M96 P9RC pisztolya a magyar FÉG kilencvenes évek közepén gyártott típusa, minősége pedig hagy némi kívánnivalót maga után – igaz, használatára gyakorlatilag csak lőgyakorlatokon van példa. A honvédség a típust már évekkel korábban lecserélte a világ egyik vezető Heckler & Koch (H&K) fegyvereire. A mostani licensz tulajdonosa, a cseh Ceska Zbrojovka (CZ) gyárát is a minőségi szállítók közt tartják számon, ám a hazánkban gyártott és összeszerelt fegyverek tekintetében ez nem feltétlenül jelent garanciát.