Puccskísérlet, tüntetés, gázsprézés Budapesten

Belföldi hírek - szerző: HH

Ez egy puccskísérlet volt, egy parlamenti puccskísérlet – mondta a szerda délutáni parlamenti botrányról Kövér László. A házelnök az egyik állami befolyás alatt álló televíziónak jelezte, minden renitens ellenzéki rendbontóval szemben eljárnak majd.

 

Fotó: Mohai Balázs, MTI

 

És kérem a ház hozzájárulását, hogy a lehető legfájdalmasabb szankciókat alkalmazzuk számukra – fogalmazott. Arra is felkérte az ügyrendi bizottságot, vizsgálja meg, történt-e bűncselekmény a Parlamentben, amikor nem engedték fel pulpitusára.

 

Az ellenzéki észrevételre, hogy érvénytelen a szavazás és csalás történt, mert a voksoláshoz nem kellett bedugni a képviselői kártyát a szavazógépbe, utalt rá, hogy erre már lehetőséget adtak. Gyakrabban és figyelmesebben kellene olvasnia az ellenzéknek a házszabályt – fogalmazott.

 

Az egységbe verődött ellenzéki pártok azt követően viselkedtek botrányosan a rabszolgatörvény szerdai elfogadásakor, hogy korábban a javaslat észrevételezésekor az épp érvelő társuktól is megvonták a szót, majd az ezt kifogásoló másik képviselőt – mondván hogy megkérdőjelezi az elnök munkáját – szintén kizárták a teremből. A vitát nem folytathatták, mert a levezető elnök jelezte, hogy inkább hazamegy.

 

A kedélyeket az is korbácsolta, hogy kiderült: úgy lehet szavazni a parlamenti gépeken, hogy ahhoz a képviselői kártya jelenléte sem kell. A törvény elfogadásához kétharmados döntést igényelt, de mivel a kormánypárt képviselői ennél jóval nagyobb számban kaphattak helyet a Parlamentben, a teljes ellenzék szerepvállalása felesleges volt. A munkavállalók számára előnytelen törvénymódosítás miatt szerda este tízezrek vonultak Budapest utcáira, de tiltakozásukat egyetlen érintett politikus sem vette komolyan és a rendőrség azt is megakadályozta, hogy betörjenek a Parlamentbe, így éjfél után szépen elfogytak a térről. Az állami média igyekszik úgy beállítani az eseményeket, mint az ellenzék politikai lépése, de a téren sem párt neve nem hangzott el, sem pártrendezvény nem volt este, és még csak táblákon sem lehetett ilyet látni hasonló célzást: a tömeg csak a törvény eltörlését kérte és a kormány távozását akarta elérni.

 

Öt rendőr megsérült, könnygázt négy alkalommal vetettek be. Mint mondták, a tüntetők provokálták ki/a fokozódó agresszió megfékezése érdekében volt rá szükség.

 

Fotó: Balogh Zoltán, MTI