Kiss-Kálmán Éva: a gyermekvállalás áldás

Helyi - szerző: BB

Kiss-Kálmán Éva képviselő asszony pár éve kezdte el a Gyermekáldás Hete programsorozat megszervezését. Azóta több esetben is bebizonyosodott a harkányi víz gyógyító hatása. Erről is kérdeztük évzáró beszélgetésünkkor.

 

Melyik döntés volt az év legnehezebbje?

 

A legnehezebb azt elfogadni, hogy nem olyan ütemben haladnak a dolgok, ahogy szeretnénk. Gondolok itt leginkább a Zsigmondy sétány felújítására. Mivel ez egy európai uniós pályázat, a közbeszerzéseket övező bürokrácia nagyon lelassítja az érdemi munka látványos részét, az nagyon elhúzódik. Viszont azt tudom mondani, hogy az önkormányzat apparátusa és a testület mindent elkövet, hogy minél előbb megvalósuljon. Több kezdeményezés is fűződik a nevéhez, ilyen például a Gyermekáldás Hete.

 

Milyennek ítéli meg a rendezvényt?

 

A Gyermekáldás Hete rendezvényt a nehezített gyermekáldással küszködő fiatalok megsegítésére indítottam el, 2018-ban harmadik alkalommal. Az idei évben volt olyan pont, amikor eljutottam oda, hogy hagynom kéne az egészet, mivel nagyon sok energiámat felőrölte. Megkérdeztem több neves marketingszakembert is, akik azt mondták, hogy egy országos marketingkampány alsó hangon kétmillió forint, és a rendezvényhez nagy nevek kellenek, ami szintén nem olcsó. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ez egy nagyon kényes téma, és nem mindegy, hogyan szólítjuk meg az embereket.

 

Az év elején elmentem Máriagyűdre gyertyát gyújtani, és szerettem volna választ kapni arra, hogy milyen utat válasszak. Másnap a testvérem felhívott, hogy ő segít, amiben tud. Amit mondott, nagyon meghatott, mivel a húgom már szintén régóta szeretett volna kisbabát. Mivel ismertem egy érzelmileg hozzám igen közel álló személy küzdelmét – aki meddőségi központokban is járt, és több mint két éve örökbefogadó szülőnek jelentkezett a férjével -, elhatároztam, hogy folytatom a munkát. A testvérem gyógytornász, és ahogy tervezgettünk, rászántuk az időt, és februárban bejártunk reggelente a strandra. Próbálgattuk, hogyan lehetne gyógytornázni a gyógyvízben. A testvérem ki is talált egy úgynevezett vízi liliom női tornát, ami az alhasi izmokat mozgatja át. Közben sokat relaxáltunk, és nem is gondoltuk, hogy mialatt másokon próbálunk segíteni, mindez a testvéremen is segített. Nagyon nagy öröm a családnak, hogy december 7-én 42 évesen, a 42. hétre megszülte gyönyörű szép első gyermekét. Látva a testvérem ragyogó arcát, úgy érzem, érdemes volt. A májusban itt járt pároktól is nagyon szép köszönőleveleket kaptam.

 

Itt is szeretném megköszönni és kiemelni azokat, akik a rendezvény mellett álltak. Bereczky Ildikó lelkész asszonynak és Ronta László plébános úrnak a személyes közreműködését, Urbán István külsős bizottsági tagnak a hangosítást. Novák Katalin államtitkár asszonynak, hogy a Családok Éve kapcsán egymillió forinttal támogatta a rendezvényt; a Nevelők Háza Egyesület munkáját, a Magyar Női Uniónak, a Károli Gáspár Református Egyetem önkénteseinek, és persze nem utolsó sorban a férjemnek a segítségét. Úgy gondolom, hogy Harkány idegenforgalmának egyik pillére lehet a gyermekek után vágyó fiatal párok városba csalogatása. Emlékszem egy régebbi testület Mézes Hetek kezdeményezésre, azt is jó ötletnek tartottam, és sajnálom, hogy abbamaradt, és azt sem tudom, miért. A Gyermekáldás Hete névválasztással egy kicsit azt szerettem volna sugalmazni, hogy a gyermek- vállalás nem teher – ahogy terhesnek szokták szólítani a várandós hölgyeket -, hanem áldás. Most decemberben Bagdi Bella koncertjére került sor. Az énekesnőre azért esett a választásom, mert – a pozitív pszichológia kutatási eredményeire épülő – Boldogságprogramjával fiataloknak és időseknek is sok erőt tud adni. Ő az, aki elindította az óvodákban, iskolákban országosan elterjedt boldogságóra programot is, amelyhez 173 intézmény és sok neves szakember csatlakozott. Többek között Bagdi Emőke professzor asszony, a pszichológia magyar királynője. A program segítségével a diákok nem csak kiegyensúlyozottabbak, hanem jobban teljesítenek az iskolában. Csalódás volt számomra, hogy Mohácsról ötször annyian jöttek, és Villányból is sokkal többen, mint Harkányból. A jótékonysági koncert bevételéből a harkányi iskolások segítése mellett a Városgazdálkodás dolgozói gyermekeinek szerettem volna örömet szerezni. A Virágos Magyarország versenyen díjazták a várost, és emlékfát is ültettek.

 

A fürdő és a város főkertészeként milyen tervekkel készül 2019-re?

 

Idén a 25. Virágos Magyarországért program jubileumi ünnepe volt, ezért a rendszeresen részt vevő települések jubileumi emlékfát kaptak. Harkány rendszeresen meg- méretteti magát ezen a versenyen, és már több díjat is kapott az évek során. Idén az Országos Kertépítők Szövetsége és a Zöldebb Magyarországért Nonprofit Kft. különdíjával jutalmazták városunkat, aminek igazán örülök, mert országos szakmai szervezetektől elismerésben részesülni nagyon nagy megtiszteltetés. Igazi csapatmunka volt, köszönöm az összes kolléga közreműködését! A jövő évben a Zsigmondy sétány felújítása történik, ezért a munkánk sokban átalakul, máshol lesznek virágosabb pontok. A Virágos Magyarországért verseny résztvevői minden évben nívósabb közterekkel rukkolnak elő, és a szakmai zsűri elvárja az épített környezet szépülését is, ezért is örülök a városban zajló felújítási munkálatoknak.

 

Közeleg karácsony és az új év. Mi a személyes üzenete olvasóink számára?

 

Karácsony a Megváltó születésének és a szeretetnek a legnagyobb ünnep az évben. Kívánom, hogy szeretteik körében legyen nagyon boldog békés és meghitt ünnepük, és ez az érzés a jövő évben is maradjon folyamatos!

 

Kívánom, hogy a következő évük bölcsességben, szorgalomban és sikerekben gazdag legyen! És amiben bizonytalanok, abban kérjék a Jóisten válaszát és segítségét!