Süli János: megszűnt az orosz fél bizonytalansága

Helyi - szerző: KT

Paks 2 beruházásához kapcsolódó térségi megállapodást írtak alá Süli János miniszterrel Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megye közgyűléseinek elnökei szerdán a siklósi várban.

 

A dokumentum a gazdaság, az oktatás, az egészségügy, a kultúra és a sport területe mellett a turisztika ágazatában is rögzíti az együttműködési szándékot, mely a térségek állami beruházáshoz kapcsolódó szerepvállalását hivatott segíteni.

 

 

A napokban történt egyeztetés során megszűnt az a bizonytalansági tényező, mely már többször megakadályozta az orosz partnert Harkánnyal való kapcsolatának kiteljesítésében – jelezte lapunknak Süli János.

 

A Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter emlékeztetett, a városban található szolgáltatások – a gyógyfürdő és a gyógyfürdőkórház – az atomerőművek veterán dolgozói mellett az aktív munkások és családjaik számára is rehabilitációs lehetőséget jelentenek. Az elmúlt években többször is érkeztek orosz delegációk a városba, de csak a napokban történt egyeztetések jelentik azt a bizonyosságot, mellyel kialakulhat a többször hangoztatott koncepciókat megvalósító kapcsolat.

 

A fürdő fejlesztésével kapcsolatban a miniszter kitért rá, hogy az érintett térségekben készült valamennyi tanulmányt összegyűjtve olyan előterjesztést készülnek letenni a kormány elé, mely a különböző beruházások szükségessége mellett minden lehetőséget számba véve tesz javaslatokat az adott régió fellendülése érdekében. Ehhez a harkányi rehabilitációs lehetőségek mellett a pogányi reptér fejlesztése és az egyetemmel való együttműködés is hozzájárulhat.