Haditechnikával védekezik a reptér a drónok ellen

Technológia - szerző: HH

A Gatwick forgalmát megzavaró távirányítású repülők indokán – függetlenül attól, hogy az sem biztos, voltak-e ilyen gépek a légtérben – a repülőtér katonai eszközöket rendelt több millió font értékben, mely távol tartja a drónokat.

 

A drónok reptetésével kapcsolatos szabályokat még 2018 nyarán vezették be Angliában, mely értelmében ez év novemberének végéig regisztrálni kell a 250 grammnál nagyobb súlyú gépeket. A szigetországban biztonsági vizsgán kell majd átesni reptetés előtt, és olyan szabályokat kell betartani, hogy tilos 120 méternél magasabban vagy látótávolságon kívül reptetni.

 

Európában is kidolgoztak már egy tervezetet, ám elfogadása meglehetősen körülményes az ellenőrzése és betartatása körüli aggályok miatt. Alapját a pilóta nélküli járművek több kategóriába való sorolása adja, ám napjainkra már a technológia lehagyta az elképzelést: a legalacsonyabb, engedély és bejelentés nélkül reptethető játék kategóriát 250 gramm felszálló súly alatt határozták meg, mely korlát alá időközben komoly, intelligens robotrepülők kerültek piacra.