Harckocsi is volt otthon

Nagyvilág - szerző: KT

A líbiai kormány felhívására több százan szolgáltatták be fegyverüket szombaton Tripoliban és Bengáziban. Voltak, akik páncélozott szállítójárművel, harckocsival, teherautóra szerelt légelhárító fegyverrel, rakétagránáttal érkeztek.

A felhívást már augusztusban megtette a líbiai vezérkari főnök egy kereskedelmi tévében. Elképzelhető, hogy a hajlandóságot a fegyverek leadására növelte a bengázi amerikai konzulátus elleni szeptember 11-i támadás, amelyben meghalt az amerikai nagykövet és három másik diplomata, ugyanis a támadás miatt a közvélemény erőteljesen a milíciák ellen fordult.

Ebben a közhangulatban a kormány felszólított minden milíciát, hogy oszlassa fel magát, vagy jelentkezzen annál a parancsnoki központnál, amely összehangolja a hadsereg és a milíciák közötti tevékenységet. Ez mindenképpen sikeres volt, hiszen a legnagyobb milíciák megállapodtak a hatalommal arról, hogy a fennhatósága alá helyezik magukat.

Omran el-Varfali, a hadsereg ezredese óriási meglepetésnek nevezte, hogy sokan beszolgáltatták fegyverüket szombaton. „Több százan jöttek el a társadalom minden rétegéből, férfiak és nők, fiatalok és öregek, még gyerekek is adtak le lőszereket, amelyeket az utcán találtak” – mondta. A szervezők szerint Bengáziban körülbelül 800-an voltak, Tripoliban hasonló arányban. Mindazonáltal a kormány becslése szerint 200 ezer embernek van fegyvere az országban. A hatóságok már korábban is hirdettek meg beszolgáltatási lehetőségeket, sőt munkát ajánlottak cserébe, de ezek a kísérletek sokkal kevesebb sikerrel jártak.

(nol)