Értékmentés – restaurálják az országalmát is

Helyi - szerző: HH

Az ezredfordulón adták át Harkány jelképes szökőkútjait, melyek restaurálásról döntött a város. Az értékmentésben az egykori tervezőjük és összeszerelőjük is részt vesz.

 

 

Harkány önkormányzata 1999-ben rendelte meg a két szökőkút, a Zsigmondy sétányon lévő Zsolnay és az Országalma tervezését, majd elkészítését. Az azóta a város jelképévé vált műtárgyakat egy évvel később, a millennium júliusában, a Fürdőfesztivál idején adták át.

 

A két szökőkutat azóta az idő vasfoga is megviselte, de jelentősebb felújításon nem estek át, csak a karbantartási munkálatok lettek rajtuk elvégezve. Ez alól a Zsolnay-szökőkút úgy-ahogy kivétel, amit a tavalyi év második felében két alkalommal is megrongáltak – ott néhány elemet kellett javítani illetve pótolni, de átfogó restaurálásra is szükség van annak érdekében, hogy megőrizhesse eredeti szépségét. Az ő esetében a meghatározott elemek újragyártása, fémszerkezeti elemek legyártása, a műgyantás színre- és formára javítás, restaurálás, finomcsiszolás, a labrador gránit és a márvány csiszolása, polírozás, valamint aljzatmozaik lerakása szükséges.

 

Szintén értékmentésre van szükség az országalma tekintetében, az évek óta már nem is csobogó látványosság elemei is felújításra szorulnak: elkerülhetetlen a kerámia elemek legyártása, gömbhézag tömítés, műgyantás javítása, a repedések finomrestaurálása, a porcelánlap, valamint az aranyozott kereszt cseréje.

 

Keményffy Gábor iparművész – aki a testület elé tárt anyagok szerint a szökőkutakat tervezte és összeállította – az országalmát 935.100, míg a Zsigmondy sétány Zsolnay-szökőkútját  7.586.600 forintért hozza helyre a következő időszakban.