Betiltanák a nyerőgépeket

Belföldi hírek - szerző: KT

A pénznyerő játékautomaták működtetésének teljes megszüntetését javasolja a kormány – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet rendkívüli ülése után.

A fideszes politikus indoklásul kifejtette: egyrészt a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne pénznyerő automatákba dobálják a pénzüket, másrészt súlyos nemzetbiztonsági kockázatok is felmerültek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.

A parlament – kivételes sürgős eljárással – várhatóan már kedden elfogadja a törvényjavaslatot, amely még ebben a hónapban hatályba léphet, így „a koncesszióban működő játékkaszinókat leszámítva” a következő hetektől Magyarországon nem működhetnek majd pénznyerő játékgépek” – mondta az államtitkár. A kieső költségvetési bevételeket az online szerencsejáték megadóztatásából fedeznék. A piacon jelenleg maximum 1500 gép működik a korábbi, közel 25 ezer játékgép helyett.

A pénznyerő automaták üzemeltetése után fizetendő játékadóból a kormány 37,2 milliárd forint bevétellel számolt 2012-ben, ez csaknem megegyezik a 2011-es 33,15 milliárd forintos előírással. A Nemzetgazdasági Minisztérium eddig abban bízott, hogy néhány hónapon belül elindulhat a szerver alapú szerencsejáték üzemeltetés Magyarországon, az engedélyezési eljárást a jogszabályi keretek között felgyorsítják. A kormány döntése azért is váratlan, mert már a minisztériumi engedélyezési eljárásnál tartott egy központi szerencsejátékszerver-üzemeltető (Webgam Központi Játékszerver), így a pénznyerő piac egy lépéssel közelebb került a januári átálláshoz, amikortól már csak szerveralapú automata üzemelhetett volna az országban.

(MTI)