Sugárzó alkatrészt vesztettek el Pécsen

Baranya - szerző: HH

Pécs beépített iparterületén béléscsövezett geotermikus kutatófúrás geofizikai vizsgálata közben egy sugárzó anyagot tartalmazó szonda esett le a kútszájról az 1800 méter mélységben lévő kúttalpra még január 21-én.

 

A 240 GBq aktivitású 241Am-Be zárt sugárforrás miatt helyszínelő Országos Atomenergiai Hivatal szakemberei megállapították, hogy a környezetben és a fúróiszappal teli fúrólyukból vett fúróiszapmintákban az Americium 241-es radioaktív izotópjának jelenléte nem kimutatható, tehát a leesett eszköz nem sérült meg. A kábelfej törése a mentőharanggal történő megfogásra kialakított rész alatt történt, így a szondát tartó kötél kiszakadása esetére tervezett intézkedési terv és mentési technológia az azonnali mentést nem tette lehetővé, az elvesztett szondát csak február 6-án sikerült kiemelni.

 

A hatóság közölte: az eddigi vizsgálatok és mérések alapján megállapították, hogy a sugárforrás nem sérült, kezelése és elszállítása biztonságosan megvalósult, környezetszennyezés nem történt, radioaktív anyag nem került ki a környezetbe. Az esemény során a sugárforrás nem jelentett veszélyt a lakosságra és a környezetre, a fúrási pontot tartalmazó iparterület végig felügyelet alatt állt. Az esemény részletes hatósági kivizsgálására az OAH hivatalbóli eljárást, a lejárt engedéllyel geofizikai mérést végző céggel szemben érvényesítési eljárást indított. A hatóság a biztonsági kultúrával kapcsolatos hiányosságként azonosította, hogy a geofizikai vizsgálatokat végző szervezet tevékenységéhez szükséges engedélyei közül a radioaktív anyag alkalmazására vonatkozó engedélye lejárt, és a vizsgálat idejére az új engedélyt a hatóság még nem adta ki.

 

Bár az esemény semmilyen egészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentett, a sugárforrás biztonságos kezelését biztosító műszaki megoldások, valamint a biztonsági kultúra hiányossága miatt az eseménynek a Nemzetközi Nukleáris és Radiológiai Eseményskála (International Nuclear Event Scale, INES) szerinti legalacsonyabb, INES 1 minősítést adták.