Saját internetet építenek az oroszok

Technológia - szerző: HH

Még tavaly fogadta el az orosz parlament – az ellenzék tiltakozása ellenére – azt a jogszabályt, miszerint az orosz internetszolgáltatóknak le kell tudniuk kapcsolni a hálózataikon a teljes határon túli forgalmat.

 

Ez annyit jelent, hogy az országban csak egy saját, belső internetes oldalak maradnának elérhetőek. A szolgáltatókat arra is kötelezték, hogy valamennyi adatforgalmat a Roszkomnadzoron keresztül bonyolítsák, így az orosz hálózat az állam által teljesen átlátható, ellenőrizhető legyen. A módosítás végrehajtását bármikor tesztelhetik.

 

Oroszország már kiépített egy teljes infrastruktúrát, mely kicsiben megfelelteti a világháló valamennyi nagyobb szolgáltatóját: saját, a Facebookra kísértetiesen hasonlító közösségi oldala is van, a vkontakte.ru. A legnépszerűbb, eredeti közösségi oldalakat egyébként el sem lehet érni az országból. Az információ szabad áramlása az orosz hálózaton már régóta nem teljesül, szinte minden hétköznapinak mondható internetkapcsolatot ellenőrzés alatt tartanak.