Baksai Tamás: négy év közös eredménye a fejlesztés

Helyi - szerző: KT

Évekkel korábbra nyúlik vissza annak a munkának a gyökere, mely Harkányt ismét méltó, európai színvonalára emeli – ismertette Baksai Tamás szerda délután annak alkalmából, hogy átadták a Zsigmondy sétány munkaterületét a kivitelő Viva Palazzo Zrt.-nek.

 

Az Élhetőbb Jövő – Harkány Zöld Belváros című TOP projekt keretében megvalósuló beruházás kapcsán több mint egymilliárd forintért, vissza nem térítendő támogatás révén valósulnak meg fejlesztések a Zsigmondy sétányon.

 

 

Harkány életében az egyik legnagyobb fejlesztést indítjuk most el – mondta Baksai Tamás a munkaterület-átadással egybekötött sajtótájékoztatón, melyet a sétány és park napokban körbehatárolt területén tartottak. Mint Harkány polgármestere ismertette, a terület ősszel befejeződő fejlesztésének előkészülete 2014-re nyúlik vissza, amikor Nagy Csaba még a megyei közgyűlés elnökeként segédkezett a város fejlesztésében, ő maga pedig a polgármesteri jelöltség megmérettetése előtt állt. A közösen megfogalmazott célokat négy év közös irányba tett erőfeszítése követte, melynek vége az októberi átadón látszik körvonalazódni.

 

A polgármester felidézte: a 2016 júliusában beadott pályázatra a város 2017 júniusában 1.013.865.351 forintot nyert, a közbeszerzési eljárásokat pedig 2018 szeptemberében indították. A képviselő-testület áldozatos munkája mellett Baksai Tamás a háttérben dolgozó hivatali munkatársak tevékenységét is kiemelte.

 

Gyermekeink, unokáink, Harkány jövőjét vagyunk hivatottak meghatározni – fogalmazott a város első embere, rámutatva, fejlesztések nem csak a Zöld belváros projekt keretében zajlanak, hanem az ezzel párhuzamosan futó fürdőfejlesztés is, ahol még ennél is nagyobb volumenű, a következő önkormányzati ciklusba is átívelő projektek futnak.

 

A munkaterület körbekerítése egyebek mellett azt a célt is szolgálja, hogy a város lakóit a lehető legkevesebb kellemetlenség érje – ismertette Kapitány Zoltán a parkot körbevevő és egyben a munkaterületet kijelölő kerítésre mutatva. Mint a Viva Palazzo Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a munkálatokat az őszi elkészültükig kiemelt gondossággal fogják felügyelni.

 

Harkány a fejlődés útjára lépett – mondta Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője. A városi fejlesztéseket részletezve az iskolai sportpálya kupolája valamint az óvoda felújítása és a bölcsőde kialakítása mellett a piac és az ipari park fejlesztése is napirenden van, miközben negyedik alkalommal döntött kormány arról, hogy komoly támogatást juttat el a város és a fürdővállalat számára. Nagy Csaba szavai szerint teljesülni látszik az a célkitűzés is, miszerint a 2014-ben indított TOP program kapcsán – törvényes keretek között – baranyai vállalkozók kaphassák a munka jelentős részét, ezzel is erősítve a megye gazdaságát.

Nem közhely, hogy Harkányért dolgozunk, hiszen a sokmilliárdos fejlesztések azt jelentik, hogy mind Harkányban, mind pedig a környéken élőknek egy stabil, biztos gazdasági alapot tudunk adni – fogalmazott a parlamenti képviselő.

 

Ősszel készül el

 

A szerdai átadóval megkezdődött az Élhetőbb jövő – Harkányi zöld belváros TOP-2.1.2-15-BA1-2016-00004 kódszámú projekt keretében a teljes Zsigmondy sétány, a sétány Kossuth Lajos utcai oldalán található park, a  parkoló, a katolikus templom parkolója és járdái, a teljes Őspark felújítása, a park területén található színpad és kiegészítő épületének energetikai korszerűsítése és felújítása.

 

A fejlesztéssel, az összesen 46.615 négyzetméter nagyságú terület meglévő funkcióinak minőségi javítására és új funkciókkal való megtöltésére kerül sor annak érdekében, hogy élhetőbb környezetet, jobb életminőséget teremtsen az itt élők és a turisták számára, növelve a város vonzerejét, versenyképességét. A felújítás során a zöld város koncepció alapján kerül újul meg a sétány és teljes park növényállománya. Csökkennek a burkolt felületek, szökőkút kerül kialakításra.

 

A színpad és a hozzá tartozó épület teljesen megújul. áram és vízellátással felszerelt árusító pavilonokat alakítanak ki, mindemellett a sétány a rendezvények alkalmával kiváló helyet ad a mobil pavilonok számára. Az egészségtudatosság jegyében ivópavilont építenek, mely mindenki számára gyógyvíz vételi lehetőséget biztosít. A gyermekek számára három korcsoportos játszótér épül, emellett egy tanösvényt is kialakítanak. A kerékpárosok számára három ponton telepítenek biciklitárolókat, illetve a közlekedési felületen elektromos töltőállomás kerül létesítésre. A területre a közbiztonság érdekében kamerarendszert telepítenek.

 

A projektben a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal mellett partnerként vesz részt a Harkányi Római Katolikus Plébánia, így a sétány elején lévő templom körül is megújulnak a közlekedő és zöld felületek.