Szabadtéri tüzek adnak munkát a megye tűzoltóinak

Baranya - szerző: HH/OKF

Két nap alatt már tíz, csak kedden hat esetben vonultak a megye tűzoltói szabadtéren, elsősorban kerti hulladék égetése miatt keletkezett tüzekhez.

 

Lakócsán egy ingatlan tulajdonosa kerti hulladékot égetett az önkormányzati rendelet által megengedett időszakban, de a feltámadó szél a tüzet a szomszéd gondozatlan telkére, majd a mellette lévő csemetésre fújta. A sellyei hivatásos tűzoltók végül kéziszerszámokkal és gyorsbeavatkozó sugárral oltották el a tüzet. Az eset kapcsán hozzávetőlegesen egy hektár terület égett le, de a csemetésben anyagi kár nem keletkezett. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

Bogádmindszent külterületén, a közút mellett háromszáz méter hosszan árokparton száraz fű, az árokparttól beljebb egy vízfolyás mentén, a töltésen száraz fű, gaz, valamint egy nádas égett négy hektár területen. A siklósi és sellyei tűzoltók a tüzet sugárral és kéziszerszámokkal oltották el.

 

Szentlőrincen egy családi ház kertjében az ingatlan tulajdonosa növényi hulladékokat égetett. Ő odakészítette a megfelelő kéziszerszámokat és a vödör vizet, de a megváltozott szél miatt a tűz tovább terjedt, és megégette egy fa épület alját, illetve egy téglaépítésű garázs mellé épített fa autóbeállót is, amiben lévő autó is kigyulladt. A tüzet a szigetvári, pécsi hivatásos-, illetve a szentlőrinci önkéntes tűzoltók oltották el. Az eset során kettőszáz négyzetméter száraz fű, gazos terület égett le, de személyi sérülés itt sem történt.

 

Kásád külterületén öt hektár területen fás, bokros, füves terület kapott lángra. Az ingatlan egy részén nagy mennyiségű szemét is volt, ami meggyulladt. A siklósi hivatásos tűzoltók oltották el, de a szemét oltásába a terület tulajdonosa a helyszínre hozott erőgéppel is segédkezett. Sérült itt sem volt.

 

Kishajmás településen a vasúti töltés mellett száraz gaz égett, ami további száraz füves területet veszélyeztetett. Szintén száraz gaz kapott lángra Adorjás külterületén is, amit a sellyei és pécsi hivatásos tűzoltók oltottak el.