Legalább ennyit a nyári gumiról

Belföldi hírek - szerző: HH

A jó minőségű és állapotú gumiabroncs nagyban megnöveli a közlekedés biztonságát, méretének, terhelhetőségének és sebességhatárának meg kell felelnie a járműre vonatkozó adatoknak, ezért a felhelyezés előtt célszerű ellenőrizni a használni kívánt nyári gumiabroncsokat – hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság.

 

A járműveken csak olyan gumiabroncs használható, amelyen a futófelület mintázatának magassága a 0,75 métert meg nem haladó átmérőjű gumiabroncsok esetében a teljes felületen eléri az 1,6 millimétert, ennél nagyobb átmérőjű gumiabroncs esetében a 3 mm-t. Kiemelik: azt azonban tudni kell, hogy – bár a jogszabály minimumként 1,6 millimétert jelöl meg – a 3 milliméter alatti profilmélységű gumiabroncs vizes úton jelentősen veszít a tapadásából. A mintázat magassága könnyen ellenőrizhető profilmélységmérővel, de a gumiabroncs futófelületén található kopásjelzők is megmutatják az abroncs állapotát – ezt a rendőrök is ellenőrzik, és kopott gumik esetében súlyos bírság jár.

 

Magyarországon nincs olyan jogszabály, mely előírja az évszaknak megfelelő gumi használatát, de arra oda kell figyelni, hogy a jármű azonos tengelyein azonos típusú gumi legyen. Téli gumi használata esetén nyáron megnő a fogyasztás, az abroncs pedig a szokottnál jóval nagyobb mértékben kezd kopni.