Ezt sokan nem tudják a túlfeszültség ellen védő hosszabbítókról

Technológia - szerző: HH

A tavaszi vahorik idején sokszor jószolgálatot tehetnek azok a hosszabbítók, elosztók, melyek túlfeszültésg ellni védelmet hirdetnek. Ezekkel kapcsolatban viszont sokan nincsenek tisztában a legalapvetőbb tudnivalókkal: nem örök életűek és nem bírnak ki bármit.

 

A túlfeszültség ellen védő hosszabbítók, konnektorbetétek leginkább csak saját magunk megnyugtatására alkalmasak, mint a dróton leselkedő veszély kompromisszum nélküli elhárítására, ugyanis sem örök, sem tökéletes biztonságot nem nyújtanak.

 

Fontos leszögezni, hogy alapvető feladatuk mindössze a hálózaton megjelenő túlfeszültség kisebb-nagyobb löketeinek levágása, nem pedig egy havária elleni védelem. Ha a ház előtt lévő villanyoszlopba csap a villám, éppúgy szénné égnek, mint bármelyik másik fogyasztó a házban.

 

Ha több konnektorra van szükség és nem elégszünk meg a teszkós fehér vacakkal, párezer forint plusszért némi védelemmel is felvértezhetjük berendezéseinket. Ekkor esik a választás a túlfeszültség ellen is védő elosztókra, hosszabbítókra. Kiválasztásuknál él az ökölszabály, miszerint minél drágább, annál jobb.

 

A legszembetűnőbb különbség az egyes típusok között, hogy némelyiken LED jelzi a működést valamint az életciklus végét – mert az bizony véges, és az elnyelt energiában mérhető.

 

A túlfeszültségvédők élettartama jouleban mérhető. Ezek az eszközök bizony elhasználódnak, mely nem keverendő össze az összeesküvéselméletek szerelmesei által nyálazott tervezett elhasználódással. A hálózaton érkező többletenergia ugyanis elnyelődik, ám minden egyes löket – tüske – elvesz a védelem élettartamából.

 

Egy átlagos eszköz jellemzően 900 és 1000 joulenyi energiát képes néhány éves élete során elnyelni, mely lehet egyetlen nagy löket, vagy sok kicsi, évek alatt érkező túlfeszültség. Ezt az értéket minden esetben feltüntetik, ha mégsem, azt az eszközt meg sem szabad venni – valószínűleg nem is tud semmit.

 

A gyártók sokszor garanciát vállalnak a termékre, ami alatt kikötik, hogy pontosan mennyi elnyelt energiát értenek alatta. A már kicsit is komolyabb túlfeszültség elleni védelem tehát nem csak években adja meg a szavatosságot.

 

Fontos, hogy néhány száz forint árkülönbségért ne valami márkátlan, ismeretlen gyártó termékét vegyük vagy olyat, ami csak egy áruházláncot elárasztva csövelt fel. Az internet által uralt versenypiacon néhány kattintással kiválaszthatjuk a legolcsóbbat egy adott típusból vagy palettából, mit másnap már hoz is a futár, így tényleg nem kerülünk kényszerhelyzetbe néhány kiskereskedő gyatra raktárkészlete miatt.

 

Az alapvető gyártók élén az APC jár, de a Belkin, MGE és a PW is minőségi termékeket dob a piacra. A szolgáltatások szerteágazók: az USB töltő annyira nem újdonság, és megszokott a LAN vagy telefon átvezetése is a védelmi vonalon. Nem ritka az utólag villanydobozban sínre szerelt (B-C osztályú) védelem sem.

 

attentionTökéletes védelmet egyetlen eszköz sem nyújt. Komolyabb vihar idején csakis akkor lehetnek teljes biztonságban a berendezéseink, ha kihúzunk mindent – tápot, internetet, antennát.