Orvosi ügyelet: ebben a formában még épp fenntartható

Helyi - szerző: HH

A tavalyi évben átlagosan naponta heten fordultak orvoshoz a Harkány mellett Drávaszerdahely, Drávacsepely, Ipacsfa, Kovácshida, Márfa, Diósviszló, Rádfalva községeket is ellátó összevont háziorvosi ügyeletben.

 

Mint dr. Kovács Zsuzsanna, az ügyelet vezetőjének beszámolójából kiderül, a tavalyi évben összesen 2436 esetben fordultak háziorvoshoz az ellátási területen, melyből 2134 esetben a rendelőben jelentek meg. 2018-ban 212-szer vonultak ki. Az ellátottak 1742 esetben felnőttek voltak, míg 694 gyermek beteggel akadt dolga az orvosoknak. Sürgős kórházi ellátásra 38 esetet utaltak be.

 

Az ellátási területen Harkányban két háziorvosi és egy gyermekorvosi, Rádfalván pedig egy vegyes praxis működik összesen 7 orvos és 9 szakápoló közreműködésével.

 

Az orvosok vonatkozásában a személyi feltételek romlottak az előző évhez képest, mivel egy fő lemondta az ügyeletet. Ugyan két új kollégával folytatnak tárgyalásokat, de eddig nem sikerült új orvost bevonni az ügyeleti munkába, aminek egyik oka, hogy a környező ügyeletekben jelentősen megemelték az óradíjakat: a harkányi órabér nem versenyképes a nagyobb lakosságszámú Siklós vagy Bóly 3500-3800 forintos ajánlatával. Mint dr. Kovács Zsuzsanna a létszámra és az alacsony – orvosok esetében 2100 és 2900, szakápolóknál 850 forintos – órabérre mutatva jelezte, hosszabb távon ebben a formában, ezekkel a feltételekkel nem tartható fenn az ügyeleti ellátás, a megoldás elsősorban központi intézkedéseket igényelne. Akár egy orvos kiesése is komoly gondokat jelenthet, de mint ismertette, országszerte nagyon sok helyen küzdenek hasonló problémákkal.

 

Mint az ügyelet vezetője rámutatott, a harkányi önkormányzat mindig pozitívan állt az ügyelet kérdéséhez, egyaránt segítséget nyújtva a személyi és tárgyi feltételek megteremtéséhez. Nagy segítséget jelentenek a gépkocsivezetők, míg tárgyi feltételek tekintetében sincs probléma: a szükséges eszközök, gyógyszerek mindig rendelkezésre állnak.

 

Baksai Tamás az orvosi ügyelettel kapcsolatban leszögezte: szakmai szempontból nyugvópontra került az ügyelet kérdése, melynek működésével kapcsolatban 2018-ban semmiféle panasz nem érkezett. Harkány polgármestere hozzátette, mivel az állami normatívák nem emelkednek, a költségvetési deficit, mely az állami finanszírozás és a tényleges költségek között mutatkozik, továbbra is fennáll, önerőből nem sikerül zárni ezt az ollót. Ha további megszorító intézkedések történnek – mint például forrásokat vagy helyi adókat vonnak el -, a háziorvosi ügyelet ebben a struktúrában nem lesz fenntartható – figyelmeztetett a polgármester a pénzügyi háttérre mutatva.