Rezsitámogatás – még várni kell a kiosztásra

Helyi - szerző: HH

Összesen 374 kérelem érkezett a kormány 2016-ban indított rezsiprogramjával kapcsolatban, miután azokban a harkányi háztartásokban is lehetőség nyílt a támogatás igénylésére, ahova nincs bevezetve a gáz és a korábbi intézkedésből ezért kimaradtak.

 

Az igényeket 12 ezer forint értékű tűzifa mellett brikettre és gázra is be lehetett nyújtani. Az október 15-i határidőig összesen 374 háztartás jelezte az önkormányzat felé, hogy igényt tart a támogatásra, melyek közül 335 tűzifára tartott igényt, 10 szenet látna szívesen, 7 palackos gázt, és 21 brikettet tüzelne el. Egy tartályos gáz igény is érkezett, de az nem volt jogosult a támogatásra, így később visszavonta azt.

 

Az igények elbírálása után a támogatás kiosztásához szükséges összeget a Belügyminisztérium biztosította. Az igényelt tűzifa beszerzése ügyében egy meghatározott beszerzési eljárást kellett lefolytatni, mely a közelmúltban zárult. A város képviselő-testülete által is támogatott előterjesztés értelmében azt 24 ezer forintos köbméterenkénti ajánlatával egy siklósi cég nyerte. A többi tüzelőfajta beszerzése még folyamatban van.

 

A rezsitámogatás kiosztásáig még a vállalkozóval való szerződéskötés és az eljárásrend pontos tisztázása is hátra van, így az érintettek csak később kapják meg a várva várt levelet, melyben arról tájékoztatják őket, hol és mikor lehet átvenni a tüzelőt. Ennek pontos idejét egyelőre nem lehet meghatározni.

 

A fa és később valamennyi tüzelő a szerződött nyertesek telephelyén lesz átvehető, de a szállításról minden jogosult maga gondoskodik majd. Helyi vállalkozó nem adott ajánlatot, azt pedig, hogy Harkányba szállítsák át a tüzelőt és itt osszák szét jogszabály nem teszi lehetővé.