Gyilkos rájától tartanak a Balatonon

Belföldi hírek - szerző: HH

Egy vállalkozás telepítene 55 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozó elektromos jetskiket a Balatonra. Az üresen is 375 kilogrammos, négy méter hosszú járművek használatát semmi sem tiltja.

 

A Balatonon több halálos baleset után a hetvenes években tiltották be a belső égésű motorok használatát, sebességkorlátozás, vagy sporteszközzel parttól való kötelező távolság pedig nincs. Egy-egy úszó feje már a 10 centiméteres hullámban is elvész, így félő, hogy a járművekkel sok lesz a baleset: egy ekkora, halk monstrummal kis sebességnél is annyi elütni egy fürdőzőt, mint autóval egy cserebogarat. Csak összehasonlításként, egy hagyományos vízimotor 20-30 kilométert tesz meg óránként. Jetski és motorcsónak országszerte az elmúlt szezonban is több halálos gázolást okozott.

 

A Balaton Fejlesztési Tanács és a Balatoni Szövetség is tétlen az ügyben, mindössze annyit tudtak kierőszakolni magukból, hogy a felvetett félelmek egyelőre semmiféle tapasztalattal, vagy gyakorlattal sem támaszthatóak alá – igaz, korábban még csak nem is látott senki olyat. Azért hozzáteszik, hogy nem is akarnák korlátozni a vállalkozást: ez ügyben tehát a célok kitűzése, pontosítása nélkül a jogszabályokhoz történő hozzányúlás be nem látható következményekkel járhat.

 

Az Econix Kft.-hez, és annak tulajdonosához, az SMC-HVK Kft.-hez kötődő személyek augusztusban mutatták be az általuk tervezett és készített 60 lóerős electrojetet, amit egy rájáról neveztek el.