Átadták a városi elismeréseket

Helyi - szerző: KT

Péntek délután ünnepi testületi ülés keretében adták át a városi elismeréseket. Baksai Tamás polgármester az ünnepségen megemlékezett a díjról, valamint rámutatott a hosszú útra, melyet Harkány húsz évvel ezelőtti várossá választása óta megtett.

 

A 2019. évben Tóth Zoltán gitárjátéka mellett Kárpáti Imréné, Spengler Józsefné, Kovács Gábor, Vanyúr Sándor, Zoric Szonja, Nagypálné Hellényi Katalin, Horváth József, Tihanyi Patrik László, Domokos János, Gellén Antal, Erős Boglárka, Fekete Zalán, Nagy Ákos, valamint a Thermal Hotel vehetett át a képviselő-testület döntése által adományozott díjat.

 

 

 

 

Kárpáti Imréné

HARKÁNYÉRT ÉRDEMÉREM

 

1938. Szeptember 29-én született Diósviszlón. A középiskolai tanulmányait a pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban fejezte be, majd Pécsett, a Tanárképző Főiskola biológia-földrajz szakán végzett. Pedagógiai pályáját a gordisai általános iskolában kezdte, majd 1965. szeptemberétől nyugdíjazásáig, vagyis 30 éven keresztül a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskolában végezte oktató nevelő munkáját.

 

Osztályfőnöki feladatai mellett hosszú ideig a munkaközösség vezetőjeként segítette az iskolavezetés munkáját. Pedagógiai tevékenységéért 1978-ban Kiváló Munkáért járó oklevelet, 1995-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, 2015-ben pedig arany oklevelet vehetett át.

 

Kárpáti Imrénét a három évtizedes Harkányban végzett munkájáért városunk képviselő testülete Harkányért Érdemérem címmel tünteti ki.

 

 

 

Spengler Józsefné

HARKÁNYÉRT ÉRDEMÉREM

 

leánykori nevén Tóth Ilona 1933-ban született Harkányban. A polgári iskola elvégzése után mérlegképes könyvelői vizsgát tett, 1952-től a Harkányfürdő Vállalatnál igazgatóhelyettesként, majd igazgatói beosztásban 38 éven keresztül vett részt a fürdő és ez által a város életében. A fürdőt második otthonának tekintette, felettesei és beosztottjai egyaránt tisztelték, szerették és megbíztak benne. Az ő vezetése alatt építették meg az országban először az első, feszített vizű, vízforgatott medencéket és az ország első óriás csúszdáját. A fejlődéshez való hozzáállása mindig célravezető volt, az eredmények érdekében elképzeléseit tűzön-vízen át keresztülvitte. Vezetése alatt a Harkányi Gyógy-és Strandfürdő az ország legnépszerűbb és leglátogatottabb vidéki fürdője volt.

 

Tanácsaival nyugdíjas éveiben is aktívan támogatta az aktuális fürdővezetőket és a városvezetést. Hosszantartó betegség után 2018.07.27-én hunyt el.

 

Munkájának elismeréséül Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete Spengler Józsefnét Posztumusz Harkányért Érdeméremmel tünteti ki. A díjat Spengler Szilárd vette át.

 

 

 

Kovács Gábor

TURIZMUSÉRT EMLÉKÉREM

 

kereskedő családból származik, fiatalon őt is ez a pálya vonzotta, ezzel is foglalkozott. 1999-ben, 25 évesen döntötte el, hogy megmenti a bezárt, romos Tenkes csárda épületét. Megálmodta a helyet, mely a maga által megalkotott formában, de hagyományőrző értékeket közvetít az emberek felé. Százéves berendezési tárgyakat gyűjtött, eredeti magyar recepteket keresett, mert mint mondja, nem hagyhatjuk, hogy ezek a feledés homályába merüljenek. Fontosnak tartja, hogy minden alapanyag, amit felhasználnak, ellenőrzött, lehetőleg helyi, minőségi legyen.

 

A gasztronómiai értékeket képviselő, nagy vendégkörrel rendelkező Tenkes csárda 2014-ben Rozmaring díjat kapott, 2016-ban a Baranya Megyei Értéktár tagja lett, még abban az évben Magyar Turizmus Minőségi Díjjal tüntették ki, melyet 2019-ben ismét kiérdemelt.

 

Munkájának elismeréséül Kovács Gábort, a Tenkes Csárda tulajdonosát Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete Turizmusért Emlékéremmel tünteti ki.

 

 

 

Thermal Hotel Harkány

TURIZMUSÉRT EMLÉKÉREM

 

1980. április elsején nyílt meg, mint a Mezőgazdasági Termelőszövetkezetek Üdülő Közös Vállalata. 1994-ben részvénytársasággá alakult. A szállodai komplexum mintegy 3,4 hektár területen, 108 szobával, 250 fő befogadására alkalmas étteremmel és 100 fő befogadására alkalmas konferenciateremmel rendelkezett, illetve a park területén további 24 faház is épült. Az 1999-től belépett új tulajdonosi kör két részletben hajtott végre fejlesztést, körülbelül 800 millió forint értékben: a szálloda felújításán felül komplex balneológiai létesítményt alakítottak ki, jelentős mértékben megnövelve ezzel a gyógyturizmusban elért és vállalt szerepét. A minden igényt kielégítő gyógyászati részleg 1000 négyzetméteren jött létre. A szálloda 2000-től gyógyszálló minősítést, 2007-től pedig négycsillagos kategóriájú besorolást kapott.

 

2010-ben csaknem egymilliárd forint értékben kapacitásnövelő beruházást hajtottak végre, melynek részeként 23 superior szobával bővült a hotel, mindemellett bővítették a rendezvénytermet és a park területén sportpályák és szabadtéri strand került kialakításra. A szálloda évente körülbelül 48.000 vendégéjszakát ér el, a komplexumnak 70 főállású helyi és környékbeli településeken élő dolgozója van.

 

A folyamatos fejlődéséért, illetve városunk turisztikai vonzerejének meghatározó szerepéért a Thermal Hotel Harkányt Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete Turizmusért Emlékéremmel tünteti ki.

 

 

 

Vanyúr Sándor

KULTÚRÁÉRT EMLÉKÉREM

 

1949. November 13-án született Siklóson. Tizenhárom éves koráig Eperjespusztán élt, nagycsaládban nevelkedett. Ennek köszönhetően már gyermekkorában megtapasztalta a másik ember fontosságát, hogy tiszta szívvel, fenntartások nélkül, teljes felelősséggel viseltetünk egymás iránt. Családjával 1963-ban költöztek Harkányba, ahol számára új világgal találkozott. Minden érdekelte és jellemzően azt tette, amiről úgy gondolta, hasznossá teheti magát. Kezdetben egyszemélyes aktivistája, majd alapítója lett a 2000-ben életre hívott Harka Kulturális és Művészeti Alkotói Körnek. Az alkotói körben minden érdeklődőnek jutott hely, így több mint tízféle kurzust indítottak.

 

Aktívan részt vesz a Harka farsang, a Téltemető, a Szüreti Fesztivál szervezésében, kidolgozta és megszervezte a mai napig élő “Harkányban házhoz jön a Mikulás” rendezvényt, illetve a Harka dalkörrel rendszeres résztvevői a több városi tradicionális rendezvénynek is, továbbá nagy szerepe van a testvértelepüléseinkkel való aktív kapcsolatban is. Mindig mert álmodni és mindig voltak mellette olyanok, akik egyetértettek vele és részt vettek a közös munkában. Tiszta szívből örül, ha valakinek boldogságot lát az arcán.

 

A városban és a városért végzett tevékenységéért Vanyúr Sándort Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete Kultúráért Emlékéremmel jutalmazza.

 

 

 

Zoric Szonja

KULTÚRÁÉRT EMLÉKÉREM

 

a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulójaként az általános iskolai évei alatt végig a művészeti képzésben is részt vett, a szolfézs mellett fuvola tanszakos diák volt. Hittanos diákként Halász Krisztina hitoktató szervezésében részt vett a harkányi római katolikus templom eseményein, de ballagó tanulóként is az ő éneke búcsúztatta diáktársait. Általános iskolai munkája elismeréseként Kitaibel-díjat kapott. Nárai Eszter ének tanárnő növendéke maradt, már francia tagozatos pécsi Leőweys gimnazistaként is, magánének tanszakon. Bejutott a dunántúli középiskolás korosztály kétévente megrendezésre kerülő keszthelyi, kulturális seregszemléjére, a Helikoni Ünnepségekre, ahol ezüst minősítéssel végzett.

 

A gimnáziumban 5 évig volt tagja a francia nyelvű színjátszó csoportnak, 2017-ben Leőwey Színházi díjjal, és Leőwey Zenei Díjjal is kitüntették. Diákévei egyik meghatározó élménye, hogy a Lauber Sportcsarnokban, a teltházas szalagavató ünnepségen az általa előadott dallal öt ballagó osztály nevében köszönhetett el.

 

Hosszú évek óta aktív fellépőként résztvevője a Kapronczai Művészeti Iskola hagyományos gáláinak is. Idén a Pécsi Tudományegyetem másodéves angol nyelvű közgazdász hallgatójaként továbbjutott a PTE hangja tehetségkutató rendezvény döntőjébe, melyet meg is nyert. Szonja fellépője lesz a május 31-én a Kodály Központban megrendezésre kerülő, Együtt Kerek a Világ –  Jótékonysági gálaműsornak is, mely gálaest célja segíteni a halmozottan sérült gyermekek fejlesztését.

 

Zoric Szonját a kiemelkedő teljesítményéért Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete Kultúráért Emlékéremmel jutalmazza.

 

 

 

Nagypálné Hellényi Katalin

CIVILEKÉRT EMLÉKÉREM

 

1955-ben született Harkányban. Szülei építették fel azt a József Attila utcai családi házat, ahol a családjával a mai napig él. Itt járt óvodába és általános iskolába is. Szívesen emlékszik vissza tanáraira, akik alapos tudással indították útnak őt. A Siklósi Táncsics Mihály Gimnáziumban érettségizett, utána Pécsett ruhaipari képesítést szerzett. 1986-ig a szakmájában dolgozott, ekkor két gyermekével visszatért Harkányba. A könnyűipar hanyatlása miatt úgy érezte, váltania kell és a gyógynövények világát választotta.  Részt vett a Herbal Network nevű programban, amely által alapos ismereteket szerzett a gyógynövényekről. Úgy érezte, ez számára a jövő, 2007-ben vásárolt a Tenkes-hegyen egy déli fekvésű területet, melyet családja segítségével gyógy- és fűszernövényekkel ültetett be. Mára sokféle termék, teakeverék, fűszerkeverék készül az itt termesztett növényekből. Termékeit sok helyi és idelátogató vendég keresi. Termelői vásárokon, bemutatókon vesz részt, szívesen tart előadást a gyógynövények fontos egészségmegőrző hatásairól.

 

Eredményes munkájáért Nagypálné Hellényi Katalint Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete Civilekért Emlékéremmel jutalmazza.

 

 

 

Horváth József

CIVILEKÉRT EMLÉKÉREM

 

1959-ben született Pécsett. Az általános és a középiskola elvégzése után 1983-ben labdarúgó segédedzői tanfolyamot végzett, később a Testnevelési Főiskolán középfokú sportszervező, majd a Magyar Testnevelési Egyetemen középfokú edző és sportszervező menedzser szakot végzett. Feleségével és két gyermekével 1988-ban költöztek Harkányba, de labdarúgóként már 1982-től a településünk hírnevét öregbítette. Utánpótlás edzőként, majd a Harkány SE I. csapatának vezető edzőjeként folytatta a munkát, melyet a helyi labdarúgó sport életén belül még számos feladatkör követett. Kilenc évig volt a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetség elnökségi tagja volt, a szervezet Baranya Megye Labdarúgásáért Arany fokozattal tüntette ki.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Igazgatóságának társadalmi elnökségi tagja, illetve versenybizottsági tagja is volt. 2012-ben Harkány Város polgármesteri elismerő oklevéllel díjazta munkáját.

 

Horváth Józsefet, a Harkány Sportegyesület Labdarúgó szakosztályának vezetőjét, illetve a Harkányfürdő Sportegyesület elnökét Harkány Város Önkormányzatának képviselő-testülete a mai napon Civilekért Emlékéremmel jutalmazza.

 

 

 

Tihanyi Patrik László

POLGÁRMESTERI ELISMERŐ OKLEVÉL

 

1999-ben született Siklóson. Általános iskolai tanulmányait a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskolában végezte. Elnyerte az iskola nyolcadik osztályos tanulóinak adható ,,Jó tanuló jó sportoló” díjat. Középiskolai tanulmányait a siklósi Táncsics Mihály Gimnázium emelt szintű angol tagozatán végezte. Tantárgyi versenyeken sikerrel szerepelt megyei és országos megmérettetéseken is. Kimagasló, tanulmányi- és sport eredményeiért öt éven át volt a DDC ösztöndíjas.

 

Patrik veleszületett betegsége miatt kezdett el úszni, tíz éves korától a HDSE úszó szakosztályának tagja. Edzői szakmai munkájának köszönhetően egyre inkább a versenysport felé orientálódott, a versenyekről pedig több éven át éremmel tért haza. Több mint 200 éremmel dicsekedhet.  Nemes János edző lelkiismeretes és példaértékű szakmai munkájának köszönhetően számos hazai és nemzetközi versenyeken indult el, mind az egészségesek, mind a paraúszók között. 2019-ben Hódmezővásárhelyen az Országos Paraúszó bajnokságon háromszoros magyar bajnok lett 100 méteren mellen-gyorson és háton úszva. Patrik tehetségére felfigyelt a magyar paralimpia szövetség is, így a jövőben versenyzőként számítanak rá.

 

Kiemelkedő eredményeiért a mai napon Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehet át.

 

 

 

Domokos János

POLGÁRMESTERI ELISMERŐ OKLEVÉL

 

1956-ban született Sombereken.1982-ben a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán műszaki tanár és üzemmérnök diplomát szerzett. Szakmai pályafutása során részt vett egyebek mellett a sombereki régi magtár épületének felújításában és a barokk kastély bővítésében. Műszaki szakértője, majd kockázatelbírálója volt több biztosítótársaságnak is. A harkányi református egyház parókiájának, valamint az Ormánsági talpas háznak tervezése, műszaki vezetése is a nevéhez kötődik. Saját egyedi nedvességellenálló szigetelési rendszert dolgozott ki, a technológiát pedig már kilenc éve eredményesen alkalmazzák.

 

1994-től 1998-ig harkányi önkormányzati képviselő, illetve a településfejlesztési bizottság vezetője volt, továbbá a Harkányi Gyógyfürdő Rt., majd Zrt. igazgatósági tagja, 2007-től az igazgatóság elnöke volt. 1998-tól, vagyis megalakulásától a Dráva-Tenkes Vízitársulat intézőbizottságának elnöke és 2011-től vezetője.

 

Széleskörű szakmai tudásáért, munkájáért a mai napon Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehet át.

 

 

 

Gellén Antal

POLGÁRMESTERI ELISMERŐ OKLEVÉL

 

1971-ben született Mohácson. Labdarúgó átigazolása hozta őt Harkányba. 1992. óta dolgozik Harkány Város Önkormányzatánál, először közfoglalkoztatotti munkaviszonyban. Kezdetben geodéziai földmérőkkel, majd a délszláv háború kitörése miatt idekerült menekültekkel kapcsolatos adminisztrációs feladatokkal foglalkozott.

 

Mindeközben a régi- és új víkendtelepen  vendégellenőrként vállalt feladatot. 1996-tól Harkány Város Sportcsarnokának karbantartó-gondnokaként 10 évig dolgozott, mindemelett számtalan focitornát és bajnokságot szervezett.

 

2006-ban került az akkori Városgondnokság szervezeti egységébe raktárosként, majd nem sokkal később Városgondnoksági helyettesnek nevezték ki.

 

Jelenleg a Harkányi Városgazdálkodási Zrt.-nél városüzemeltetési vezető. Ő felel a város tiszta, szép és rendezett arculatáért. A Virágos Magyarország zsűri tagjaként több éve képviseli Harkány városát. Sportteljesítménye is elismerésre méltó, a Harkányi Sportegyesület I. osztályú labdarúgó csapatának tagja, játékos edzője volt, az utóbbi években pedig az utánpótlás csapatok szakmai vezetője.

 

Széleskörű szakmai munkásságáért, valamint a város hírnevének öregbítéséért végzett tevékenységekért a mai napon Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehet át.

 

 

 

Erős Boglárka

AZ ÉV TANULÓJA DÍJ

 

a harkányi Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályos tanulója, aki saját bevallása szerint szeret tanulni, szereti magát tájékozottnak érezni, ezért rendszeresen lelkiismeretesen készül a tanórákra, sokat olvas és a világhálóról is szívesen tájékozódik. Tanulmányai alatt mindvégig kitűnő tanuló, legkedvesebb tantárgyai a magyar nyelv, a kémia, az informatika és a testnevelés. Ismereteit szakköri foglalkozásokon és tanulmányi versenyekre készülve folytonosan tudatosan gyarapítja.

 

Örömmel vesz részt és eredményesen szerepel tanulmányi versenyeken. Az idei tanévben kiemelkedően szerepelt a Deák Ferenc megyei magyar nyelvi versenyen, a regionális matematika versenyen, a Táncsics kupa komplex tanulmányi versenyen és a Tiéd a Szó-Tár német nyelvi online versenyen.

 

A sporttevékenység is fontos szerepet játszik az életében. Az olvasáson és a számítógépezésen kívül a labdarúgás a kedvenc szabadidős elfoglaltsága, Korábban az iskolai leány focicsapat lelkes tagja volt, az utóbbi időben a tanulmányi munkájára fordít több energiát.

 

Az iskola és a város kulturális életének is aktív résztvevője, állandó megbízható szereplője a nemzeti ünnepekhez és más megemlékezésekhez kapcsolódó műsoroknak. Mindig segítőkész, udvarias, tanáraival tisztelettudó. Személyisége meghatározó az osztályban, társai, a fiúk és a lányok között is népszerű, gyakran kérik és el is fogadják tanácsait.

 

A következő tanévtől a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumában folytatja tanulmányait Pécsett.

 

 

 

Fekete Zalán

AZ ÉV TANULÓJA DÍJ

 

a Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályos tanulója. Kimagasló képességű, sokoldalú diák. Mindeddig minden tanévet kitűnő eredménnyel zárt, amit adottságai magas szintű érvényesítésének és kitartó szorgalmának köszönhet. Legjobbját angol és magyar nyelvből, valamint történelemből nyújtja. Bizonyítványában a jelesek mellett sorakoznak a tantárgyi dicsértek, és több alkalommal részesült nevelőtestületi dicséretben.

 

A tanulmányi versenyekre való rendszeres felkészüléssel bővíti ismereteit, fejleszti tudását. Angol nyelvből országos 5. helyezést ért el az elmúlt évben egy levelező versenyen, de többször szerepelt jó eredménnyel történelemből és angol nyelvből más versenyeken, illetve angol és magyar nyelvű vers- és prózamondó versenyeken.

 

A nemzeti ünnepeken tartott városi megemlékezések és más iskolai rendezvények szép hangú, megbízható szereplője, a legutóbbi március 15-i ünnepélyen éppen Petőfi Sándor szerepét alakította.

 

Sportolóként is helyt áll. Kisgyermek kora óta a Harkányi Diáksport Egyesület úszója hazai és nemzetközi versenyeken, diákolimpiai küzdelmeken elért kimagasló eredményeit szinte lehetetlen felsorolni. Idei legjobb eredményei: az úszó diákolimpia megyei fordulóján 100 méteres mellúszásban 1., 100 méter gyorson 3. helyezést ért el, és tagja volt az aranyérmes 4 x 50 méteres fiú gyorsváltónak is, akik az országos döntőben a 6. helyen végeztek. Az úszáson kívül atlétika és duatlon sportágakban is eredményesen képviselte iskolánkat a diákolimpiai versenyek járási és megyei fordulóin.

 

Tanulmányait a következő tanévtől a pécsi Széchenyi István Gimnáziumban folytatja.

  

 

 

Nagy Ákos

AZ ÉV SPORTOLÓJA DÍJ

 

a Kitaibel Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 8. osztályos tanulója. Kitartó szorgalmú, kötelességtudó diák. Tanulmányi eredménye kitűnő. A tanéveket felső tagozatos korában a jelesek mellett rendszeresen tantárgyi dicséretekkel zárta angol nyelvből, matematikából, testnevelésből.

 

Matematikából és angolból állandó résztvevője a különböző tanulmányi versenyeknek. Mindkét tárgyból többször végzett dobogós helyen megyei tanulmányi versenyeken és szerzett országos levelező versenyeken ezüst és arany minősítést.

 

Sporteredményei is kiemelkedőek. Kisgyermek kora óta eredményes úszó. Kitartásának, küzdeni tudásának, akaraterejének köszönhetően számtalan hazai és nemzetközi versenyen állt a dobogón, nem egyszer annak legfelső fokán. Az idei tanévben iskoláját több diákolimpiai versenyen is képviselte. A megyei úszó döntőn hát- és pillangóúszásban 2. illetve 3. helyezést ért el, a 4 x 50 méteres gyorsváltó tagjaként pedig az első helyen végzett és társaival együtt Baranya megyét képviselte az országos döntőn, ahol a váltó korábbi eredményét megjavítva a hatodik helyezést érte el – fedett uszodával rendelkező – nagyvárosi iskolák  csapatai   mögött.    A diákolimpiai mezei futóversenyeken és atlétikai többpróba versenyeken is jó eredményeket ért el több alkalommal. A járási atlétikai diákolimpián első helyen végzett csapat, a megyei döntőn a 4. helyen végzett 4 x 1000 méteres fiú váltó tagja volt.

 

Duatlon sportágban elért eredményeivel beírta nevét az iskola történetébe. Az elmúlt öt évben megszakítás nélkül ő volt a diákolimpia megyei duatlon döntőinek egyéni győztese, ezzel hozzájárult a csapatgyőzelmekhez is. Az országos döntőn csapatban a 4., egyéniben 5. helyezés volt a legjobb eredménye.

 

Sikerei ellenére az iskolai és az osztályközösség szerény, de megbízható diákja. Tanulmányait a következő tanévtől a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumának sport tagozatos osztályában folytatja.