Huszonhat halál – krízisautót küldenek Baranya útjaira

Helyi - szerző: KT

Három éjszakán keresztül krízisautóval járja a rendőrség Baranya útjait és láthatósági mellényt oszt az anélkül közlekedőknek, illetve egy rögtönzött baleset-megelőzési kiselőadást is tartanak nekik. Az akcióra a tragikus baleseti mutatók miatt van szükség: idén már huszonhatan vesztették életüket a dél-dunántúli megyében.

Idén október 15-ig összesen 26 tragikus kimenetelű közúti közlekedési baleset történt Baranyában. Csak augusztusban ötször aratott a halál a megyében. Lánycsók és Kisnyárád között az ünnepi hétvégén egy személyautó egy enyhén balra ívelő útkanyarulatban jelentős sebesség túllépés miatt letért az úttestről, többször megpördült, majd egy kukoricatáblában állt meg. Sem a sofőr, sem az utasa nem volt bekötve, a baleset során mindketten kiestek az autóból. A 38 éves férfi sofőr a helyszínen életét vesztette, női utasa az elsődleges adatok szerint könnyű sérüléseket szenvedett. Augusztus 13-án Fazekasboda környékén egy előzésből lett tragédia, ahol a vétlen sofőr vesztette életét. Augusztus harmadikán Pécsváradon egy teherautó, Pécsett pedig egy személyautó vezetője vesztette életét, szombaton egy 18 éves kerékpáros halt meg a 6-os főút pécsi szakaszán, miután nem adott elsőbbséget.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának baleset-megelőzési munkatársai számos alkalommal felhívták a médiákon és rendezvényeken keresztül a közlekedők figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. Közlekedésbiztonsági vetélkedőt is tartottak családoknak, illetve a közelmúltban az Árkádban tartottak sokkoló kiállítást. A rendhagyó tárlat a baleseteket leggyakrabban előidéző okokra, tényezőkre, illetve következményeire hívta fel a figyelmet súlyos balesetekről készült fotókkal, filmmel, illetve egy rommá tört robogóval.

Október negyedik hetétől ismét a hatóság munkatársai egy új területen próbálják megelőzni a baleseteket. Szeptemberben és októberben is meghalt egy-egy gyalogos a 6-os főút Pécsre bevezető és Pécsről kivezető szakaszán. A pórul jártak nem viseltek láthatósági mellényt, így egy pillanat alatt bekövetkezett a tragédia. Egy augusztusi estén pedig egy kerékpáros halt meg egy alsóbbrendű útról a 6. sz. főútra történő ráhajtása során, aki figyelmen kívül hagyta az elsőbbségre vonatkozó jelzőtáblát és szintén nem viselt láthatósági mellényt.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán baleset-megelőzéssel foglalkozó rendőrök felvették a kapcsolatot a Támasz Alapítvánnyal és október 24-én, 25-én és 26-án éjszakánként velük együtt lépnek akcióba baleset-megelőzési céllal. Az utakat járó krízisautóval együtt ők is járják Baranya megyét és amennyiben gyalogost vagy kerékpárost látnak az úttesten vagy annak közvetlen közelében közlekedni, esetleg feküdni, láthatósági mellényt adnak neki, valamint fotókon bemutatják veszélyes magatartásuk lehetséges következményeit és elmagyarázzák nekik, hogy a láthatóságra vonatkozó KRESZ szabályt saját biztonságuk, testi épségük miatt kell betartaniuk.

Az akciótól azt várjuk, hogy idén ne legyen „fekete” az októberi és novemberi baleseti statisztika, ne történjen több halálos kimenetelű baleset a közlekedők túlzott kockázatvállalása, nemtörődömsége, illetve az alkoholfogyasztás miatt.

(Pécsi STOP)