Százezernél is több uniós állampolgár szavazhat ősszel

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Közel 114 ezer nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkező uniós állampolgár is szavazhat az október 13-ai önkormányzati választáson.

 

A magyarországi lakhellyel rendelkező de nem magyar választópolgároknak regisztrációra sincs szükségük, mivel rájuk is ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a magyarokra, így például ahhoz, hogy egy városban vagy községben jelöltté váljanak, nem kell az adott településen lakniuk.

 

Ahhoz azonban, hogy egy településen jelöltet ajánlhassanak, nekik is ott kell lakniuk, tehát a lakcímüknek abban a választókerületben kell lennie.

 

A magyarországi lakcímmel rendelkező uniós állampolgárok csak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán vehetnek részt, a nemzetiségi önkormányzati választáson nem. A külföldön él, így magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok esetében azonban más a helyzet, ők nem szavazhatnak sem az önkormányzati, sem pedig a nemzetiségi választáson, mivel nincs magyarországi lakcímük.

 

A hajléktalanokra ugyanezek a szabályok érvényesek, tehát a szavazáson nem vehetnek részt, de képviselővé vagy polgármesterré, főpolgármesterré is választhatják őket.

 

Az önkormányzati választáson szavazati joga van a magyarországi lakcímmel rendelkező mintegy 26 ezer bevándoroltnak, menekültnek, letelepedettnek is.