Merkel is részt vett a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulóján rendezett istentiszteleten

Belföldi hírek - szerző: HH/MTI

Ökumenikus istentiszteletet tartottak hétfőn, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója alkalmából a soproni Evangélikus templomban Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár részvételével.

 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfő fogadja a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopronban 2019. augusztus 19-én. Fotó: Szecsődi Balázs, MTI

 

A Páneurópai Pikniket 1989. augusztus 19-én tartották a magyarországi Sopronpusztán, a magyar-osztrák határ közvetlen közelében. Az ideiglenesen megnyitott határon több száz NDK-állampolgár jutott Ausztriába.

 

Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten hétfőn, Sopronban.

 

Hittünk benne és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne – fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: ma is ezen múlik minden, és ha hiszünk benne, kelet és nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak. Itt, Sopronban, keletről bontottuk meg a falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a magyarok a németekhez fűződő kapcsolatukat mindig is különleges viszonynak látták. Régi dolog ez, régebbi, mint a soproni piknik, és régebbi, mint a 20. századi közös vereségeink.

 

Az ökumenikus istentiszteleten Orbán Viktor és Angela Merkel mellett részt vett mások mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.