A szállodák szövetsége ellenzi a SZÉP-kártya adóterhelésének emelését

Gazdaság - szerző: GR

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) szerint a cafetéria adóterhének növelésével visszaeshet a belföldi turizmus, ami jelentősen ronthatja a hazai szállodaipar teljesítményét, foglalkoztatási pozícióját. A szervezet ezért azt javasolja, hogy a SZÉP kártya adóterhét ne növeljék.

Az MSZÉSZ pénteki közleménye szerint „megdöbbenve, s várható következményeit illetően aggodalommal” fogadta azt a bejelentést, hogy a cafetéria jelenleg 30,94 százalékos adóterhelése 2013. január 1-jével 51,17 százalékra emelkedik.

Jogos aggodalom!?

A munkáltatók az intézkedés következtében – a cafetéria adójának 2011. január 1-jével történt megemeléséhez hasonlóan –  várhatóan csökkenteni fogják ennek a béren kívüli juttatásnak az arányát, vagy az adótöbbletet a dolgozókra hárítják, ami erősen visszavetheti a 2012-ben bevezetett SZÉP-kártyák forgalmát, és különösen azok kereskedelmi szálláshelyeken történő felhasználását – hívja fel a figyelmet a szövetség. Emiatt visszaeshet a belföldi turizmus, ami a válságból való kilábalás első jeleit éppen 2012-ben  mutató hazai szállodaipar teljesítményét és munkaerő-foglalkoztatási pozícióját jelentősen ronthatja.

A KSH adatai szerint Magyarországon idén az első nyolc hónapban a 11 millió 262 ezer szállodai vendégéjszakából 4 millió 856 ezret – az összes 43,1 százalékát – magyar vendégek töltötték el a szállodákban. Ebből 470 ezret Budapesten, tehát a vidéki szállodák szempontjából különösen fontos belföldi kereslet 90,3 százaléka a fővároson kívüli hotelekben jelent meg – hívja fel a döntéshozók figyelmét az MSZÉSZ.

Fizetési mérleg az első nyolc hónapban

A szervezet hangsúlyozza továbbá hogy a magyarországi szállodákban a hazai vendégek 2 milliárd 289 millió forintot Üdülési Csekkel (ÜCS), 4 milliárd 976 millió forintot pedig SZÉP-kártyával fizettek a KSH első nyolc havi adatai szerint. Az ÜCS-vel és a SZÉP kártyával kifizetett összesen 7 milliárd 276 millió forint mintegy 91 százaléka, azaz 6 milliárd 600 millió forint pedig a vidéki – főleg magyar tulajdonban levő – szállodákban realizálódott. Ez az összeg a vidéki szállodák – idén január-augusztus közötti – körülbelül 28 milliárd forint belföldi vendégek által fizetett szobaár-bevételének mintegy 23,6 százalékát teszi ki. Sok olyan – elsősorban wellness – szálloda van, amelyeknek az esetében az ÜCS+SZÉP kártya forgalom szoba árbevételük 50-70 százalékát is eléri, meghaladja.

Nőtt a SZÉP kártyát használók száma

Az NGM honlapján közzétett adatok szerint a SZÉP-kártya tulajdonosok száma augusztus végén meghaladta a 730 ezret. A SZÉP-kártyák három zsebébe összesen 56 milliárd 464 millió forintot töltöttek fel: a szállásadás alszámlára az összeg 26,9, a vendéglátás alszámlára 58, a szabadidő alszámlára 15,1 százalékát.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán jelentette be az újabb, 367 milliárd forintos jövő évi költségvetési kiigazítást, amelynek egyik eleme a béren kívül juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsának 10 százalékról 27 százalékra emelése.

(MTI)