Poller Roland: Harkány Magyarország mediterrán tengerpartja

Helyi - szerző: HH

Poller Roland két ciklusban dolgozott képviselőként a városban. Mindkétszer időközben csatlakozott a testületi munkához. A civil életében megnövekedett feladatai miatt nem indul a mostani választáson.

 

A képviselővel értékeltük a mögötte hagyott ciklusokat és a város lehetőségeit.

 

Hogyan értékeli az elmúlt öt évet?

 

Abban a furcsa helyzetben van részem, hogy az előző és a mostani ciklusnak is részese voltam, és mindkétszer körülbelül fél-fél időszakot töltöttem el képviselőként. Az előző ciklusban az időközi választáson szereztem mandátumot, a mostaniban pedig egy szomorú halál-eset, Kesjár János halálát követően kerültem a testületbe. Azt látom, hogy ebben a ciklusban sikerült a városképet javítani, sokkal rendezettebbé és tisztábbá vált, aminek az alapjait a jelenlegi testület tette le. A városba érkező barátaim tapasztalatait hallgatva elmondhatom, hogy ismét szeretnek Harkányba járni.

 

Kevesen emlékeznek ennek a ciklusnak az elejére, amikor sikerült megvalósítani az új csúszdaparkot, ami újabb élménnyel ajándékozta meg a strandot felkeresőket. A strandon kívüli beruházások, fejlesztések is nagyon sokat segítettek a város jobb megítélésében. Ki ne emlékezne a művelődési ház és környékének látképére, ami ez alatt az öt év alatt teljesen kicserélődött. Ki ne emlékezne az egykori Bányász romladozó, omladozó épületére. Hosszan sorolhatnám ezeket az apróságnak tűnő, de a város egészének az összképét jelentősen meghatározó fejlesztéseket, amik megvalósultak. Érzékelhető az, hogy a település pozitív megítélésének javulásával egyenes arányban nőttek a városban található ingatlanok árai. Akinek itt értéke van, annak most jóval többet ér, mint a ciklus elején. Nem igaz az, hogy egyenes arányban növekedtek az ingatlanértékek minden településen, mert igenis szükség volt és szükség van a beruházásokra, fejlesztésekre, melyektől a város még vonzóbb, még teljesebb lesz. Ezeket a beruházásokat elindította ez a testület, és láthatjuk számos helyen a városban, hogy jelenleg is zajlanak a munkák.

 

Folyamatos cél, hogy a turizmust fejlesszük. Jómagam azért szálltam síkra, hogy az egynyári szezon helyett vegyük észre, hogy Harkány egy téli-nyári fürdő, itt a szezon nem három hónapból áll, hanem egész évben tart. A gyógyvíz, a meleg víz olyan adottsága a településnek, ami garantálja az egész éves kikapcsolódást a vendégek részére. Ebbe a koncepcióba illeszkedett a korcsolyapálya is, amit előszeretettel látogattak a helyiek és az ide érkező vendégek is.

 

Van olyan feladat, célkitűzés, ami a ciklus elején megfogalmazódott, de nem valósulhatott meg?

 

Nekem két olyan vállalásom volt, amit nem sikerült teljesítenem. Az egyik a hőlégballon fesztivál, amit egy kialakult programnaptárba már nem sikerült beilleszteni, de jó szívvel ajánlom a következő testületnek. Magyarország első és eddigi egyetlen űrhajósa vállalta a rendezvény fő-védnökségét, illetve akik vállalták ezt a rendezvényt, ők mind jó szívvel őrzik a rendezvény és Harkány emlékét, és bármikor újrakezdhető ez a program. A másik meg-valósításra váró feladat a belvízkérdés megoldásának befejezése. Az látszik ebben az öt évben, hogy rengeteget javult a helyzet, de vannak még olyan területek, ahol szakemberek bevonásával van munkája a következő testületnek. Sokat tett ez a testület azért, hogy értő szak-emberek – mint például Urbán József – bevonásával javuljon a helyzet, nem kis anyagi ráfordítás történt ezen a területen, és bízom abban, hogy az út, amin elindultunk, teljessé válik a jövőben.

 

Mi volt az erőssége ennek a testületnek?

 

Ebben az adott környezetben mi egységet és erőt tudtunk mutatni a politikában. Ez annak is köszönhető, hogy ennyi támogatásban részesültünk. Harkány egy gigantikus kisváros, ha jól használja ki erőforrásait. Harkány egyenlő a fürdővel, s jól látható a fürdő fejlődése, így adott, hogy újra Harkányt válasszák a turisták. Ha elavult a fürdő, akkor a többi fürdőváros megelőzi Harkányt, s újból abba a spirálba kerülünk, amikor a versenytársak elhúznak mellettünk, s a harkányi ingatlanok elértéktelenednek.

 

Hosszú még az az út, amin elindult a testület a fürdő- és a városfejlesztésben, de az irányok látszanak, a munkák látszanak, a fejlesztések, beruházások önmagukét beszélnek. A fejlesztéshez pénz kell, ennek alapját a támogatások jelentik. Háromszor is igen komoly fürdőfejlesztési támogatásról döntött a kormány. A városi fejlesztésekhez pedig előbb-utóbb megjön a magántőke is, ami újabb befektetéseket és beruházásokat jelent. Aki most körbenéz a városon, az egy teljesen más települést lát, mint három vagy öt éve.

 

Két ciklusban vett részt a város irányításában, össze lehet ezeket hasonlítani?

 

Amiben abszolút más volt a kettő, hogy az előző ciklusban a testület kisebb része gondolkozott úgy a városfejlesztésben, mint én. Ott alapvetően azzal ment el az időnk, hogy abból a csapatból meggyőzzük egymást, melyik az a fejlesztési irány, amin egyáltalán el kell indulni. Ne adj’ Isten, még megfontolandó az is, amit én képviselek. Én abszolút nem negatívumként gondolok arra az időszakra, mert az is kellett ahhoz, hogy a mostani eredményeket meg tudjuk becsülni. Nagyon sajnáltam, hogy nem kerültem a ciklus elején a mostani testületbe, hisz a folytonosságot képviseltem. A mostani ciklusba szintén félidőben csatlakoztam, megtartva azt az egységet, amit a választások elején kitűztünk célként. Ha megnézzük fotókon az öt évvel ezelőtti városképet és a mostanit, össze nem lehet hasonlítani a kettőt. Így mindenképpen remélem, hogy látható a pozitív irány.

 

Indul a választásokon?

 

Imádok itt lenni, nagyon szeretem azt, hogy harkányivá válhattam. A magán és az üzleti élet azonban nem teszi azt lehetővé, hogy olyan intenzitással vegyem ki a részem a munkából, mint azt terveztem. Most nem tudnék száz százalékban csak a városra koncentrálni, így megköszöntem a felkérést, amely érkezett irányomba, de jó szívvel kívánok sok munkát a következő testületnek. Továbbra is itt leszek a városban, láthatnak, mert imádom ezt a helyet. Ami gyakorlatilag Magyarország egyik déli tengerpartjává is válhatna – úgy, hogy nincs is tengere az országnak. Harkányban a város összképe és betérve a strandra teljesen felidézi a mediterrán hangulatot.