Évekig rács mögött lesznek a harkányi álarcos rablók

Helyi - szerző: KT

A Pécsi Járásbíróság hétfőn bűnösnek mondta ki azt a két 50 és 54 éves harkányi férfit, akik álarcban egy éve raboltak ki egy idős házaspárt. Diósviszlói 49 éves társuk sofőrként segédkezett nekik.

 

A bíróság M.J. elsőrendű vádlottat 7 év 10 hónap szabadságvesztésre és 8 év közügyektől eltiltásra, M.Z. másodrendű vádlottat – mint különös visszaesőt – halmazati büntetésül 12 év szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra, a diósviszlói K.J. harmadrendű vádlottat pedig 2 év szabadságvesztésre ítélte – ez utóbbit 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

 

A vádlottak közösen elhatározták, hogy egy lothárdi idős házaspár házából készpénzt és egyéb értékeket lopnak el 2017. szeptember 28-án. A helyszínre K.J. autójával mentek az esti órákban. A két harkányi az idősek udvarán símaszkot húzott, majd benyomták a családi ház bejárati ajtaját és bementek a házba.

 

Az idős pár már az ágyban feküd a ház középső szobájában és a televíziót nézték. Amikor a rablók a szobába léptek, halálra válva kiabálni kezdtek, azt kérdezték a maszkosoktól, hogy kik ők és mit akarnak. Erre M.Z. lefújta az idős férfit gázspray-vel, valamint a nő felé is fújt. Az arcukba világított egy zseblámpával, folyamatosan fenyegetőzve pénzt követelt tőlük. A férfi félelmében a ház másik szobájában lévő szekrényből elővette a pénztárcáját és abból 100 ezer forintot adott át, mondván, hogy nincs több. Erre a rabló kiabálni kezdett, hogy ez nem elég, ennél több kell. A férfi autós táskájából egymillió forintot adott át, és a két vádlott távozott a házból.

 

A két rablót a diósviszlói szolgájuk egy pécsi buszmegállóba szállította, ahonnan busszal Harkányba mentek. A vádlottak a pénzt elosztották, de a diósviszlói állította: nem tudta, hogy azt erőszakkal szerezték meg, azt hitte, csak ellopták. Ezt a bíróság el is hitte, viszont az ítélet kihirdetésénél kiemelték, hogy a sértettek idős koruk miatt a bűncselekmény elhárítására korlátozottan voltak képesek.

 

A másodrendű rabló pályafutásának még nincs vége. Szeptemberi elfogásuk előtt, 2018. június 27-én a M.Z. észrevette, hogy Pécsen egy családi háznál autóba pakolnak az ott lakók. Kifigyelte, hogy feltehetőleg nyaralni mennek, hosszabb időre üres marad a ház. Még ugyanezen a napon sötétedéskor, egy kombi gépkocsival a visszatért, hogy onnan ellopja amit tud. A házat gyalogosan megkerülve észrevett egy bukóra hagyott ablakot, amelyről a szúnyoghálót lepattintotta, majd a kinyitott ablakon bejutott a házba. Bent több mint 375 ezer forint értékben pakolt össze különböző műszaki cikkeket, ékszereket, használati tárgyakat és készpénzt, amivel aztán kereket oldott. Ezeket később eladta, melyek egy részét a nyomozó hatóság 329 ezer forint értékben lefoglalta, de 45 ezer forint soha nem került meg.

 

Az ítélettel szemben jogorvoslat bejelentésére az ügyész három napot hagyott, míg az elsőrendű vádlott és védője, valamint a másodrendű vádlott védője enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.