Márton Béla: még sok a feladatunk, de már van mit felmutatnunk

Helyi - szerző: HH

Márton Béla a képviselő-testületi tagsága mellett a parkolóirodát is vezeti, valamint a Harkányi Gyógyfürdő Zrt. felügyelőbizottságának elnöke. Az elmúlt öt évről és a város fejlesztéseiről kérdeztük.

 

Öt éve választották be a képviselő-testületbe. Hogyan értékeli a mögöttünk hagyott időszakot?

 

Az elmúlt öt év nagyon gyorsan eltelt, hiszen rengeteg feladatunk volt. Nagyon hamar fel kellett ráznunk mind a várost, mind a fürdőt a mély álomból. A lakosságnak volt egy jogos elvárása a képviselő-testülettel szemben, mégpedig az, hogy kerüljön vissza szeretett városunk az őt megillető helyre. Ehhez a fürdő fejlesztésére volt szükség, hiszen ez Harkány fő mozgatórugója. Sajnos sem a város, sem a fürdő kasszájában nem állt rendelkezésre forrás, ehelyett az önkormányzatnál fizetési kötelezettség, a fürdőnél pedig kimerített forgóeszközhitel fogadott bennünket. Ennek ellenére az első évben sikerült felújítani a Lepke medencénket, és megépítettünk egy hétpályás csúszdaparkot, köszönhetően az akkori országgyűlési képviselőnk, Tiffán Zsolt közbenjárásának és a kormány támogatásának.

 

Milyen megvalósult eredményekre büszke?

 

A fentebb említett két beruházás mellett mindenre büszke vagyok, ami a településen megépült vagy megszépült. Külön kiemelném a művelődési házat és a volt Bolgár Múzeumot, hiszen nem kevés saját forrásra volt szükség ahhoz, hogy ezek az épületek a mai kornak megfelelő színvonalon tudjanak működni. Gondolom, sokan emlékeznek arra, hogy ezek az épületek hogyan néztek ki öt évvel ezelőtt. A fürdő kettes épülete is nagyon szép lett, remélem, hogy a használatbavételi engedély minél előbb megérkezik, és a vendégek is megtapasztalják az épület megújulását. A fürdő fejlesztése nem áll meg, hiszen kormányzati forrás áll a város rendelkezésére, amiből a hármas medence fog megújulni és megépül a kinti gyermekvilág. A további fejlesztéseket pedig – egyeztetve a fürdő vezetésével – szintén meg fogjuk valósítani. Megújul a Zsigmondy sétány és az őstermelői piac is, az ezekre elnyert pályázati források kapcsán pedig sokat köszönhetünk Nagy Csabának, aki a megyei közgyűlés elnökeként, most pedig országgyűlési képviselőként is a város fejlődése mellett áll. De hogy ne csak az építkezésekről beszéljek, számomra nagyon fontosak voltak azok a kezdeményezések is, amelyek nem csak közvetetten, hanem közvetlenül a lakók örömére szolgáltak. Például, hogy minden évben házhoz ment a Mikulás, vagy hogy a tavalyi évtől a harkányi kitűnő tanulók ingyenes strandbelépőt kapnak. Illetve az üdülőtelep állandó lakosai mentesülnek az építményadó fizetése alól.

 

A testületi tagság mellett a parkolóirodában és a fürdőnél is szerepet vállal. Milyen eredményekről tud beszámolni ezeken a területeken?

 

A parkolóirodában vállalt szerepem nem volt tervezett. Az ezelőtti fizetős rendszer nem volt sem igazságos, sem gazdaságos. Az új rendszer kiépítése után mindenképpen olyan ember kellett, aki ismeri a rendszer sajátosságait és megpróbálja turistabarátként üzemeltetni, majd gazdaságilag is eredményessé tenni azt. A kezdeti nehézségek után ma már tisztán látszik, hogy a vállalt feladatot sikeresen el tudtuk végezni a kollégáimmal. A célunk sosem az volt, hogy pótdíjakat szedjünk be az autósoktól. Továbbra is azt mondom, hogy a parkolásból eredő bevételre szüksége van a városnak. A tavalyi év eredményének ismeretében idén el tudtuk érni, hogy az állandó harkányi lakosoknak januártól ingyenes a parkolóbérlet. Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a munkánk során, ez jól is esik, a kritikákat pedig mindig elfogadjuk, ahol lehet, ott javítunk. A fürdőnél vállalt feladatomat igyekszem lelkiismeretesen végezni, ebben nagy segítségemre van polgármester úr, képviselőtársaim és a fürdő igazgatósága is. A jegyző asszony jogi ügyekben mindig ellát jó tanácsokkal. Korábbi képviselőtársamtól, aki sajnos már nincs velünk, nagyon sokat tanultam. Bevallom, amikor javasolt erre a pozícióra, egy kicsit megijedtem. Visszatekintve azt gondolom, hogy a fürdő jó irányba tart, stabil a gazdálkodása, de még rengeteg a teendő.

 

Van önben hiányérzet, ha a kitűzött célokra gondol?

 

Nem ment minden olyan gyorsan és gördülékenyen, mint ahogy én azt öt évvel ezelőtt hittem. Úgy érzem azonban, hogy hatalmas a változás az öt évvel ezelőtti Harkányhoz képest. Egy kicsit bánt, hogy a képviselői fogadóórákra nem volt igény, hiszen én nagyon örültem volna, ha ez a modell beválik. Következnek a választások.

 

Jelölteti magát?

 

Rengeteg tervem van és szeretném befejezni az elkezdett munkát, ezért szeretnék elindulni a választáson.