Balog: a győzelem akkor igazi siker, ha az emberek is magukénak érzik

Helyi - szerző: KT

Balog Zoltán szerint a kormánynak a gazdasági és ideológiai küzdelmekben elért esetleges győzelmei akkor tekinthetők majd igazi sikernek, ha az emberek képesek lesznek azokat a közös teljesítményüknek tekinteni.

Az emberi erőforrások minisztere szombaton a Harkányi Szabadegyetemen tartott kerekasztal-beszélgetésen azt mondta: véleménye szerint a következő két év és talán az utána következő időszak legfontosabb kérdése az lesz, hogy ha a kormány győzelmeket arat, az emberek tudni, érezni fogják-e, egy magasabb rendű cél érdekében történt az átalakítás.

Balog Zoltán szerint nagy baj lenne, ha ezt legalább a nemzeti-keresztény-polgári tábor nem érezné. „Ezért felmerül a kérdés, megteszünk-e mindent azért, hogy úgy érezhessék, közös harc az, amelyet folytatunk” – mondta.

A miniszter a kultúrával kapcsolatban kiemelkedően fontos jövőbeni követelménynek nevezte, hogy teret adjon a „nemzet valós hangjának”, amiben magunkra ismerünk, amelyek arról szólnak, milyen jövője van a magyaroknak, a magyarság és Európa értékeinek a világ „kulturálatlan” szorításában. „Az írástudók, értelmesen gondolkodók számára felelősség, hogy a hétköznapi küzdelmekben felfedezzük ezen alapkérdéseket, melyeket a kultúra a politikánál sokkal hitelesebben tud megszólaltatni” – tette hozzá.

Balog Zoltán szerint a kultúrának közösségteremtő ereje van, az általa nyújtott katartikus élményben önmagára ismer egy közösség. A kultúra emellett hatalmi eszköz is, a politikának lehetősége és kötelessége is felhasználni a nemzet erősítésére.

Koltay Gábor filmrendező arról szólt, hogy lazulnak a nemzetet összetartó kapcsok, „lelki, szellemi szétesésnek vagyunk tanúi”. Szavai szerint egységes nemzetről ma nem lehet beszélni, ezért az alapvető kérdésekben össze kell fogni, le kell verni a „szent és sérthetetlen” cölöpöket annak érdekében, hogy a magyar erős, összetartó nemzetté váljon, és sikerrel képviselje érdekeit. Megjegyezte: a gazdaság fontos, de a kultúrára is érdemes többet áldozni, mert segíthet a magyarságnak értékei visszanyerésében.

Duray Miklós író azt mondta, a magyar nemzet megmaradásához szükség van közjóra, szolidaritásra, együttműködésre és szeretetre, de emellett arra is, hogy a kormányok „lelki értelemben ne magyarországi kormányok, hanem magyar kormányok” legyenek.