Két hónap alatt öt kéménytűz Baranyában

Helyi - szerző: KT

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos sajtókampányt hirdetett a fűtési szezonnal összefüggő balesetek megelőzésére, amelyhez a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is csatlakozott.

Baranya megyében az idei fűtésszezonban öt olyan eset is történt, melyek a kémények rossz állapota miatt következtek be. Az esetek többségében a hő- és füstelvezető rendszerek karbantartásának hiánya miatt visszaáramlik a füst a lakótérbe.

Alig két hónapja tart a fűtési szezon, de már két családi ház tetőszerkezete égett le a kémények rossz állapota miatt. Az egyik esetben a ház gerendája izzott, és gyújtott meg a tetőszerkezetet, a másik esetben a kémény oldalán található rések között csaptak ki a szikrák a füstelvezetőből.

A tüzelőberendezések szakszerű karbantartása és megfelelő üzemeltetése nemcsak a tüzek megelőzése érdekében nagyon fontos, hanem a szén-monoxid képződés megelőzése érdekében is. Szén-monoxid akkor képződik, ha a tüzelőberendezésekben (kazánok, kályhák stb.) nem ég el tökéletesen a tüzelőanyag (földgáz, fa, szén stb.) A készülékek nem megfelelő üzemeltetése során veszélyes mértékben felgyűlhet a lakóhelyiségben a szén-monoxid. A szénmonoxid színtelen szagtalan, íztelen gáz, ezért „csendes gyilkosként” is emlegetik. A balesetek túlnyomó többsége télen történik, amikor a fogyasztók használják a fűtőkészülékeiket, azonban nem gondoskodnak azok megfelelő üzemállapotáról, és a kellő szellőztetésről.

A szénmonoxid mérgezés tünetei nagyon hasonlítanak az influenza jeleihez. Fejfájás, fáradtság, szapora lélegzetvétel, émelygés, szédülés. Erősebb mérgezés esetén a bőr színe élénkpirossá válhat. Amennyiben észleli a tünetek bármelyikét is, azonnal nyissa ki az ablakokat, ajtókat, menjen szabadlevegőre, és hívjon segítséget!

A legfontosabb, hogy mindig gondolkodjunk előre, és előzzük meg a tragédiákat! Lehetőség szerint vásároljon szén-monoxid szintet mérő készüléket. Kereskedelmi forgalomban már elérhető áron kapható minden nagyobb áruházban.

Rendszeresen ellenőriztesse szakemberekkel az összes gáz-, olaj-, fatüzelésű háztartási berendezéseit (fűtőtestek, gáztűzhely, bojler, kazán, csövek tömítése stb.)

Rendszeresen ellenőrizze, hogy megfelelő-e ezek szigetelése és szellőzése!

Ügyeljen arra, hogy ne duguljanak el a csövek, és a kémények!

Egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek a tragédiák, készüljünk fel a fűtési szezonban jelentkező veszélyforrásokra!