Rogán: a rezsicsökkentéssel mérséklődik az infláció, nőnek a reálbérek

Gazdaság - szerző: GR

A rezsidíjcsökkentés pozitív gazdasági hatására, a mérséklődő inflációra és az ennek nyomán emelkedő reálbérekre hívta fel a figyelmet a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

„Minden, az ellenzéki oldalról terjesztett rémhírrel ellentétben” igenis érvényesülni fog a háztartásoknál a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés, amelynek pozitív makrogazdasági hatása is van – mondta Rogán Antal. Utóbbival kapcsolatban kiemelte az infláció csökkenését, amelynek eredményeképpen 2013-ban növekednek a reálkeresetek a versenyszférában, a nyugdíjasok pedig reálnyugdíj-emelkedésre számíthatnak.
Az inflációval összefüggésben a frakcióvezető idézte a Magyar Nemzeti Bank előrejelzését, amely szerint a fogyasztóiár-index idei alakulása várhatóan 3,5 százalék lesz. A villamosenergia-, a távhő- és a földgázár csökkentésének köszönhetően 2013-ban az elmúlt hat év legalacsonyabb inflációja várható – jelezte erre reagálva.
Rámutatott továbbá, hogy a versenyszféra bruttó átlagkeresetének várhatóan 4,9 százalékos növekedése és a fogyasztóiár-index 3,5 százalékos emelkedése összevetve reálbér-növekedést mutat. Ugyanez a helyzet a nyugdíjaknál, amelyek 2013-ban 5,2 százalékkal nőnek, vagyis – a fogyasztóiár-index alakulásával együtt nézve – reálnyugdíj-emelkedéssel lehet számolni, amire hosszú évek óta nem volt példa Magyarországon – mondta Rogán Antal.
A rezsicsökkentés sikerességét a politikus azzal magyarázta, hogy a legtöbb energiaszolgáltató közzétette tarifáit, amelyekből az látszik, hogy idén a gáz- és az áramszolgáltatók lakossági ügyfeleinél érvényesül a tízszázalékos árcsökkentés.
A frakcióvezető – a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz hasonlóan – nem kívánta kommentálni a Magyar Hírlap információját, amely szerint márciustól vagy legkésőbb áprilistól ismét tíz százalékkal csökkenhetnek a háztartások rezsiköltségei. Hozzátette ugyanakkor, hogy „a Fidesz-frakció nem fog ellenállni”, ha a kormánynak lesznek további rezsicsökkentési tervei.

(forrás: MTI)