NFÜ: újabb egyszerűsítés az uniós pályázatoknál

Gazdaság - szerző: GR

Hivatalosan is elfogadta az Európai Bizottság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kérelmét, eszerint egyes pályázatok esetében a felmerülő közvetett költségeket a jövőben az elszámolás során nem kell külön-külön számlával igazolni. Ezzel jelentősen csökkennek a pályázók adminisztratív terhei és tovább gyorsul az uniós pénzek kifizetése – közölte az NFÜ az MTI-vel.

    Az egyszerűsített elszámolás alkalmazását az Európai Bizottság az elsők között hagyta jóvá Magyarország számára. Az új módszer lényege, hogy a közvetett költségek a felmerülő közvetlen költségek meghatározott mértékéig átalányalapon számolhatók el. Az elszámolásra egyelőre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) projektjei esetén van lehetőség – tájékoztatott az NFÜ.
A közlemény szerint a kérelem a korábbi programozási időszak projektadatainak elemzésén alapult. A módszert a pályázatos és könnyített elbírálású projektek esetében alkalmazzák.
A TÁMOP-kiírásokban használt részletes költségvetési tábla alapján valamennyi költséget besorolták a közvetett vagy közvetlen költségek valamelyikébe, kizárva ezzel a kettős finanszírozás lehetőségét. Az átalányköltség meghatározásának alapja a közvetlen költségek összege, ennek százalékos mértéke a projekt méretének függvényében 13-20 százalék között változhat.

A „Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével” elnevezésű kiírás az első, ahol az egyszerűsítés életbe lép. A kiírás december óta elérhető az NFÜ honlapján, a pályázatok benyújtására 2013. február elejétől lesz lehetőség. A pályázat keretében a létszámukat bővítő non-profit szervezetek új, fiatal, elsősorban pályakezdő munkanélküliek alkalmazásához kaphatnak bér- és képzési támogatást – közölte az NFÜ.

(Forrás: MTI)