Harkányi állomásához ért az Éhségmenet

Helyi - szerző: KT

Elindultak az újra életre hívott, Munkát, kenyeret! tiltakozó akció első menetének résztvevői Sellyéről Budapestre csütörtökön, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az elszegényedés problémájára.

A menet csütörtökön 18 óra előtt nem sokkal érkezett Harkányba, az első nap végállomására. Nagy Attila, Sellye független polgármestere, a menet vezetője lapunknak elmondta: a harminc fős csoport alaposan elfáradt a 35 kilométeres gyalogút során, kis pihenőt követően pénteken 9 óra körül indulnak tovább budapesti úticéljuk felé. Idén összesen tíz csoport teszi ugyanezt az ország különböző tájairól.

Sellye Köztársaság teréről mintegy két tucat hátizsákos, Munkát, kenyeret! zászlókat lengető demonstráló Nagy Attila vezetésével vágott neki az éhségmenetnek nevezett, 282 kilométeres útnak. Terveik szerint napi 30 kilométert gyalogolnak, éjszakánként művelődési házakban, pártházakban alszanak, és február 11-én, a tavaszi ülésszak kezdetésre érnek a Parlament elé.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a menet indulásakor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a Közmunkás Szakszervezet, a Munkát, Kenyeret Egyesület szervezésében zajló és az MSZP által támogatott tiltakozással a közmunkások bérének emelését, igazságosabb közteherviselést, a munka törvénykönyve, valamint az elmúlt két évben hozott szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát is szeretnék elérni.

Emlékeztetett arra, hogy az első, munkanélküliekből álló tiltakozó menet tavaly február 6-án indult el Miskolcról a fővárosba ugyanezen céllal, „de nem változott semmi, a kérésekre cinizmus és pökhendiség volt a válasz”.

„Megint el kell indulni, most már több helyről, hogy a kormány tagjai is lássák, 47 ezer forintból nem lehet megélni” – fogalmazott Nyakó István, utalva a közmunkások bérére és arra, hogy a következő napokban az ország tíz pontjáról mennek demonstrálni az Országgyűlés elé. A szocialista képviselő azt mondta: lesznek, akik csak egy szakaszon tartanak a demonstrálókkal, mások később csatlakoznak hozzájuk. Reményét fejezte ki, hogy február 11-én több ezren gyűlnek össze az Országház előtt.

(HH/MTI)