119 újságíró halt meg idén munkája teljesítése közben

Nagyvilág - szerző: Kacsúr Tamás

Száztizenkilenc újságíró halt meg eddig az idén hivatása gyakorlása közben a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) csütörtöki közlése szerint.

Ez a legmagasabb szám 1997 óta, a bécsi székhelyű intézet azóta készít rendszeresen összesítéseket. A statisztikában mindazok szerepelnek, akik újságírói feladat teljesítése közben haltak meg. A legnagyobb részüket célzottan meggyilkolták – mutat rá a nemzetközi újságíró-szervezet.

A legveszélyesebb országnak Szíria bizonyult az idén. Ott 36 újságíró és tucatnyi médiaaktivista vesztette életét. Ez az adat alátámasztja az IPI megfigyelését, miszerint az elmúlt 15 évben egyre több újságírót öltek meg a világon fegyveres konfliktusokban kifejezetten azért, hogy megakadályozzák a konfliktusban részt vevő felek propagandacéljainak nem megfelelő információk terjedését.

Szomáliában 16 újságírót öltek meg célzott támadásokban ebben az évben. Továbbra is a veszélyes helyek közé tartozik az újságírók szempontjából Mexikó, Pakisztán és a Fülöp-szigetek. 1997-ben 28, 2000-ben 56, 2011-ben 103 újságíró-áldozatot jegyzett fel az IPI.

(forrás: MTI/Metro)