Életbe léptek a szigorított védelmi intézkedések

Belföldi hírek - szerző: HH

Úgy tűnhet, a vírusnál még a hölgyek haragjától is jobban fél a kormány, ugyanis a nőnapra való tekintettel a virágboltok hétfőn még nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. Összeszedtük a legfontosabb szabályokat.

 

Életbe léptek a két hétig tartó szigorítások. A boltzár annyi kivételt tartalmaz, hogy az írószeren, ajándékbolton és néhány kisebb üzleten kívül kívül szinte minden nyitva maradhat. Kivételt jelentenek a bezárás hatálya alól ugyanis az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

 

Emellett minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai szolgáltatásokat, de nyitva lehetnek az autószerelők is.

 

Az óvodák és az általános iskolák április 7-ig, a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A bölcsődék nem zárnak be.

 

A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

 

A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

 

Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad este 8 óra és reggel 5 óra között, ami alól továbbra is csak az igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni. A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak, valamint a szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, de a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

 

Szigorítják továbbá a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.