Dr. Őri László: szinte minden negyedik forint Harkányba érkezett

Helyi - szerző: HH

Pont került Harkányban a Zsigmondy sétány megújulását eredményező pályázat végére. A szerda délelőtti projektzáró alkalmával Baksai Tamás az elmúlt évekre tekintett vissza, míg dr. Őri László a konzekvenciákat vonta le. A jelképes eseménynek a művelődési ház adott otthont.

 

Baksai Endre Tamás beszédet tart a harkányi projektzáró rendezvényen

 

Több mint öt éve, 2016 júniusában indult el a pályázat előkészítése – mondta Baksai Endre Tamás. Harkány polgármestere emlékeztetett, a 2014-es választások idején fogalmazták meg, hogy mind a belváros rekonstrukciójára, mind a fürdő fejlesztésére forrásokat kell, hogy keressenek, ennek érdekében kell lobbizniuk.

 

A most zárult, Baranya Megyei Önkormányzattal vállvetve megvalósult több mint egymilliárd forintos Zöld város projekt kivitelezőjeként helyi céget, a Viva Palazzot választották, aki főként környékbeli alvállalkozókat foglalkoztatott – emelte ki a polgármester. Rámutatott: a közel 42 ezer négyzetméteren határidőre készült el többek közt a terület harmadát érintő térkövezés, vagy az azóta nem csak a környék lakosai körében híressé vált óriási játszótér.

 

Baksai Tamás a segítőknek mondott köszönete mellett sikeresnek értékelve a projektet megjegyezte, hogy időközben a fürdőben is komoly, célul kitűzött beruházások zajlottak és zajlanak: a hamarosan nyíló téli strand mellett készül a kültéri gyermekvilág.

 

A siker kulcsa az összefogásban rejlik – fogalmazott dr. Őri László. A konzorciumi partner, a megyei önkormányzat elnöke nagy értéknek nevezve hozzátette, hogy Harkányban hosszú évek óta megvan az a szerencsés együttállás, amely ennek a záloga.

 

A Baranya megyében most záruló, hétéves fejlesztési ciklusra mutatva ismertette, a főleg nagyobb városokban megvalósuló zöldváros projektek mintegy 4,4 milliárd forintos kerete annyit jelent, hogy szinte minden negyedik forint Harkányba érkezett.

 

A partnerségre utalva kiemelte: ha egy település tudatosan tervezi a jövőjét, nem csak ötletek vannak, hanem valódi rátermettség mellett egy-egy ötletből projektet lehet generálni, ami nagy segítség a megyei önkormányzat és a magyar kormány számára is. Szavai szerint a megye több városával – például Bóly, Siklós és Mohács – egyetemben Harkány nem csak az eseményekkel sodródik, fejlesztési programjaival nem csupán néhány évvel előre tervez, hanem ciklusokkal vagy évtizedekkel tekint a jövőbe. Ha pedig lehetőség van rá, a fejlesztési elképzelések mellé terveket is tud tenni.

 

Minden esély megvan arra, hogy a következő évtizedben Harkány úgy fejlődjön tovább, hogy igen jelentős turisztikai célponttá nője ki magát, ehhez pedig arra van szükség, hogy a legnagyobb turisztikai attrakció, a fürdő fejlesztése tovább folytatódjon – fogalmazott dr. Őri László.