Nehéz évkezdet a vidéki szállodákban

Gazdaság - szerző: GR

Míg a budapesti szállodák kihasználtsága és szobaárai mérsékelten emelkedtek az első negyedévben, vidéken a kihasználtság és az ár egyaránt csökkent – közölte a Magyar Hotel Monitor.

Vidéken különösen a 3 csillagos szegmensben romlott a helyzet, a jó januárt követően az elmúlt évi igen alacsony foglaltsági értékeket sem sikerült elérni februárban és márciusban.

A vidéki szállodák helyzetének nehézségét mutatja az is, hogy nominálértéken a 2012-es átlagárak csak a 2010-es árszint 90,5 százalékát érték el.

A budapesti 4 és 5 csillagos szállodák kihasználtsága javult a tavalyi első negyedévhez képest, az elemzés készítői azonban megjegyzik, hogy a bázis – a Malév leállása miatt – alacsony volt.

Az elemzést készítő Magyar Hotel Monitor az egyetlen, szállodai teljesítményeket országos szinten gyűjtő és elemző rendszer, amelyet a Xellum Kft. fejlesztett és üzemeltet, szakmai támogatója a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

 

Harkányt az ág is húzza

Mint már korábban írtunk róla a télen a nyitva tartó harkányi szállodák száma az előző évekhez képest is alacsony volt. Az évről-évre tapasztalható téli visszaesés okának a legtöbben a fedett élményrész és a marketing hiányát emlegetik. Sajnálatos módon idén már az első negyedévre és a húsvétra is panaszkodnak a vendégtartók. Elképzelhető, hogy bekövetkezik idén a több szakember által is emlegetett „még nagyobb visszaesés” és többek véleménye szerint ezt a hatást az időközben Siklóson megnyíló Hotel Castello is erősítheti.

(forrás: MTI)