Három mentőállomás épül Baranyában

Baranya - szerző: HH/MTI

Baranyában három új mentőállomás épül, négyet pedig korszerűsítenek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fejlesztési programjának keretében.

Buda Péter, a mentőszolgálat dél-dunántúli orvos igazgatója hétfőn Pécsett sajtótájékoztatón elmondta: 2014. augusztus végére Pécsváradon, Sásdon és Szentlőrincen lesz új mentőállomás, Komlón, Pécsen, Sellyén és Siklóson a meglévő ingatlanokat modernizálják. Kiemelte, a felújítások keretében energetikai korszerűsítést hajtanak végre, bővítik a garázsokat, azokban egyebek mellett mosó- és fertőtlenítőhelyiségeket alakítanak ki.

Buda Péter szólt arról is, hogy új járműveket, köztük egy mentőorvosi kocsit, továbbá orvosi eszközöket is beszereznek, Pécsen egy szimulációs központ segíti a mentők képzését, továbbképzését. Az orvos igazgató utalt rá, hogy az OMSZ a közelmúltban 11 milliárd forint európai uniós forráshoz jutott, amelyből országosan huszonkét mentőállomást építenek, hatvanat felújítanak, kétszáz mentőautót vásárolnak, de jut pénz új eszközökre és oktatásra is. Buda Péter magyarázata szerint a beruházásokra azért van szükség, hogy a mentők a riasztástól számított 15 percen belül mindenhova kiérjenek, a kor követelményeinek megfelelően gyorsabb és magasabb színvonalú ellátást tudjanak nyújtani.

Csizi Péter, Pécs fideszes alpolgármestere örömének adott hangot, hogy a baranyai megyeszékhely egészségügyi intézményeinek 2009 óta tartó modernizációja keretében felújítják a Lánc utcai rendelőintézetet, folyamatban van a négyszáz ágyas klinikai tömb átalakítása, s most megkezdődik a mentőszervezeti ingatlanok korszerűsítése is. „A munka a jövőben is folytatódni fog, hogy az egészségügyi ellátás Pécsen ne csak az orvosok felkészültségben, hanem a technológia terén is 21. századi legyen” – fogalmazott a politikus. A sajtótájékoztatón elhangzott: a mentők Baranyában átlagosan 150 alkalommal vonulnak ki naponta, a riasztások kétharmada Pécsett történik.