Befejeződött a töltésfejlesztés második szakasza a Dráván

Baranya - szerző: GR

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság európai uniós projekt keretében megerősítette és magasította a Dráva bal parti árvízvédelmi töltés II. szakaszát, melynek összköltsége 2,7 Mrd Ft volt és a hátrányos helyzetű siklósi kistérség 12 település 4 ezer lakójának biztonságát növeli mintegy 83 km2 területen. Ezen kívül átadásra került egy új raktárépület Drávaszabolcson, továbbá megújult három gátőrtelep (Drávaszabolcs, Gyűrűspuszta, Kémes) is.  

 

A töltés fejlesztésén túl a támogatás 6,5%-át a kapcsolódó építmények (gátőrtelepek, raktárak) felújításának, korszerűsítésének kiviteli munkái tették ki. A megújult gátőrtelepek – melyek a védekezők munkakörülményeit javítják, és így a feladatellátásuk hatékonyságát növelik – alkalmasak a Dráván levonuló árhullámok idején a védekezésirányítási, gépjavítási, raktározási és egyéb kisegítő feladatok biztosítására.



A gátőrtelepek raktárai is új tetőhéjazatot kaptak, illetve minden telepet saját szennyvíztisztító berendezéssel láttak el. A drávaszabolcsi árvízvédelmi központi telepen a főépület és a mellette álló munkásszállás is teljesen megújult. Elkészült egy 576 m2-es acélcsarnok és nyitott szín, mely a védekezéshez szükséges eszközök tárolását biztosítja. Az épületek felújítását követően 2012 tavaszától az árvízvédelmi töltésen folytatódott a beruházás.   

 

Elkészült a töltések tetejének aszfaltozása, mely nem csak az árvízi védekezés mentési munkálatait biztosítja, hanem a térségben – a Három Folyó Nemzetközi Kerékpárútnak köszönhetően – gyorsan növekvő túrakerékpáros forgalmat is. Gépjárművel ez az út alapesetben nem, csak előzetesen igényelt engedély birtokában használható, amit kerékpárral átjárható sorompók akadályoznak meg.   

 

A mezőgazdasági gépek okozta károk megelőzésére a keresztező utaknál 2,5 m-es magassági korlátozást biztosító fém kapuk kerültek beépítésre.a projekt a kiegészítő létesítmények. A kivitelezési munka az elmúlt év végén zsilipek, vízmércék, rézsűlépcsők, sorompók építésével befejeződött.   

 

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke, az Ős-Dráva program összehangolásáért felelős kormánybiztos az esemény alkalmából mondott beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország a tavalyi dunai árvíz idején az egész világ előtt bizonyította: bármilyen összefogásra képes, de emellett elengedhetetlen, hogy megfelelően felkészüljön a természeti erők pusztítása ellen.  

 

A politikus a Dráváról megjegyezte, Magyarország egyik leggyorsabb folyású folyója, amely az elmúlt évek áradásai alkalmával többször meglepte a környékén élőket és sodorta veszélybe az életüket. Ha védekezésről van szó, ugyanúgy, ahogy tavaly a Duna mellett, a Drávánál élő dél-baranyaiak is képesek megvédeni otthonaikat, terményeiket, de a megmagasított töltés még nagyobb biztonságot nyújt nekik – tette hozzá.  

 

 

  

Tiffán Zsolt elmondta: a Dráva töltésének erősítése a folyó más szakaszain is kiemelten fontos feladat annak érdekében, hogy sikerüljön megvédeni a dél-baranyai Ormánság felzárkóztatása érdekében az elmúlt években elért eredményeket.   

 

 

Márk László, a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a beruházás részleteiről beszélt, majd az országgyűlési képviselővel a szalag elvágásával jelképesen is átadták az elkészült projektet.