A helyi választókerület két szempontból is a legek között

Baranya - szerző: GR

Korábbi cikkeinkben is írtunk már a helyi választókerületről- nevezetesen a Baranya Megyei 4.-es Szigetvári választókerületről. Az már az új választási törvény megszavazása óta világos, hogy egy szempontból mindenképpen a legek közé sorolható: a legtöbb településsel rendelkezik. Nemrég viszont kiderült, hogy a legtöbb jelölt is itt méreti meg magát az április 6.-i Országgyűlési választásokon.

(fotó: MTI / Kovács Tamás)


Összesen 29 név

 

A Nemzeti Választási Iroda weboldalán a mai adatok szerint – ugyanis még visszalépés elképzelhető-  29 jelöltet vettek nyilvántartásba, és eredetileg még hárommal többen is lehettek volna, ha sikerül mindenkinek az 500 aláírás összegyűjtése. Érdekesség lehet, hogy a 2010-es voksoláson az akkori siklósi kerületben hat, míg a szigetváriban mindössze négy jelölt versengett. A huszonkilenc indulóból csupán egy található meg a négy évvel ezelőttin is: Tiffán Zsolt, a FIDESZ-KDNP jelöltje, aki jelenleg is országgyűlési képviselő. A listán egyetlen független jelölt található, 13-at a jelöltek közül olyan párt állított, amely országos listaállításra is képes volt. A jelölő szervezetek között vannak érdekességek is, úgy mint például az „EGYIKSEM”.

 

A legelőször nyilvántartásba vett jelölt a kormánypárti Tiffán Zsolt ( 2014.02.20-án), míg a legutoljára március 5.-re tizenegyen hagyták az ívek leadását: Tomkó Miklós László ( TEMPO), Dénes Árpád (UDP), Pöttendi János (EURÓPAI BALOLDAL), Palásti János (független), Fonád Gyula Sándor (ÚMP), Zsolnai Péterné (KMSZ), Mitrovics Olivér (MRPP), Kulcsár Jánosné (ÖP), Sós Miklósné (EGYIKSEM), Dörömböző Gyula (MCP), Orsós Zoltán (EU. ROM)

 

És akkor íme a jelöltek névsora ( a választási iroda weboldala szerinti sorrendben):

 

 

Nagy Attila MSZP,EGYÜTT,DK,PM,MLP
Tari József KTI
Rémes Árpád Csaba MGP
Angyal Károly Tibor LMP
Tomkó Miklós László TEMPO
Vadász Beáta JESZ
Dénes Árpád ÚDP
Császár Norbert A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM PÁRT
Pöttendi János EURÓPAI BALOLDAL
Tiffán Zsolt FIDESZ,KDNP
Rippert Zoltán SZMP
Palásti János Független jelölt
Farkas Mihály Istvánné MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT
Fonád Gyula Sándor ÚMP
Balogh Zoltán Kálmán SZOCIÁLDEMOKRATÁK
Fazakas András SEM
Papp Csaba HATMAP
Zsolnai Péterné KMSZ
Mitrovics Olivér MRPP
Sztojka Norbert MCF
Kulcsár Jánosné ÖP
Sós Miklósné EGYIKSEM
Dörömböző Gyula MCP
Vida Dezső Zoltán JOBBIK
Szabó Tünde Andrea MDU
Orsós Zoltán EU. ROM
Barla-Szabó Zsolt Tamás FÜGGETLEN KISGAZDAPÁRT
Mályi Lászlóné SMS
Csonka Eszter REND, SZABADSÁG, JÓLÉT PÁRT

És a három jelölt, akit nem vettek nyilvántartásba:

Szamosi Szabolcs Barna ZÖLDEK
Sónyi András Béla Független jelölt
Németh István KISGAZDAPÁRT,MIÉP


A szavazólap  

 

Az előbbiekből adódik, hogy a szavazólap is extra méretű lett, köszönhetően annak is, hogy a választókerületi választási bizottság nem járult hozzá ahhoz, hogy a jelöltek két oszlopban szerepeljenek – egy hosszú, három A/4-es méretű lapnak megfelelő nagyságú szavazólap készült. Egy biztosan elmondható, nem lesz könnyű dolgunk a szavazólapokkal és talán több időt is töltünk majd a fülkékben, mire megleljük a számunkra megfelelő jelöltet.

 

Íme a 84 centis választólap:

 

 

( fotó: MTI / Kovács Tamás)

 

 

HH/MTI / NVI