Svéd flotta, menekülő IBM, egy felállt kormány

Nagyvilág - szerző: KT

Csak néhány mondatban mindaz, amit a világból tudni érdemes. A mozaikból: Svédország jelentős haderőt mozgósított, felállt a japán kormány, ebolamentes lett Nigéria, a félvezetőgyártástól szabadul az IBM.

 

 

Japán: pénteken lemondott az alig három hónapja felállt teljes japán kabinet. A lépés célja, hogy Naoto Kan miniszterelnök vezetésével nagyobb támogatást élvező új kormányzat alakulhasson.

 

Svédország: a hidegháború óta nem látott mozgósítás történt a Balti-tengeren. A svéd haderő Stockholm partjaihoz hadihajókat, aknakeresőket és helikoptereket vezényelt, mert gyanús külföldi tenger alatti tevékenységet észleltek – vélhetően egy orosz tengeralattjáró rádióadását fogták egy vészhelyzeti frekvencián. Az orosz haditengerészet balti-tengeri bázisa a svéd partoktól pár száz kilométerre van, az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy semmilyen vészhelyzeti esemény nem történt a Balti-tengeren.

 

Afrika: mivel szeptember 5-e óta nem regisztráltak újabb megbetegedést, hivatalosan is ebolamentes országnak nyilvánította Nigériát az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ahhoz, hogy egy országot a három hetes lappangási idővel bíró ebola vírustól mentesnek nyilvánítsanak, kétszer 21 napnak kell eltelnie újabb fertőzés nélkül.

 

Amerika: másfél milliárd dollár. Ennyit fizetne az IBM az arab tulajdonban lévő Globalfoundries-nak, hogy az vegye át a veszteséges félvezetőgyártását. A cég így hozzájuthat az IBM technológiáihoz, és a mérnökök egy részéhez. A Globalfoundries cserébe 10 évig biztosítja az IBM számára a szükséges chipmennyiséget. Az IBM harmadik negyedévi nettó nyeresége 4,14 millárd dollárról 3,46 millárd dollára csökkent.