Észak-Korea atomrobbantásokkal fenyegeti az ENSZ-t

Nagyvilág - szerző: HH

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn napirendjére tűzte Észak-Korea ügyét, az emberi jogok súlyos megsértésére vonatkozó vádak tárgyalását. A döntéssel kapcsolatban Kínának is ellenvetései voltak, Phenjan válaszul kísérleti atomrobbantásokkal fenyeget.

 

 

Az ENSZ Közgyűlése a múlt héten szólította fel a Biztonsági Tanácsot, hogy emberiesség elleni bűntettek miatt állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság elé Észak-Korea vezetőit. Habár Kína és Észak-Korea kapcsolata elhidegülni látszik, mégis nemmel szavazott ennek napirendre tűzésére. Vele együtt a világszervezet legfelsőbb döntéshozó testületének 15 tagja közül 11 ország támogatta a nyugati hatalmak által kezdeményezett lépést. Ausztrália, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és Dél-Korea szavazatával ellenben Oroszország is nemmel voksolt.

 

A szervezet hétfői ülésén napirendre tűzte a kérést, ahol a kommunista rezsim képviselője nem jelent meg. Az amerikai külügyminisztérium üdvözölte a testület döntését, a phenjani rezsim tiltakozott ellene. Azt a választ adta, hogy cserébe válaszul újabb kísérleti atomrobbantást fog végrehajtani.